Knižní novinky

Barbora Čechová: Vilana

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
mesic

Dvě ženy přivede jedné jarní noci zvláštní vize k lesní mýtině, kde naleznou malé děvčátko spolu s prstenem a podivným svitkem papíru, podle nichž ji pojmenují Vilana. Jak brzy zjistí, je obdařena zvláštními schopnostmi. Díky své výjimečnosti vyrůstá osamoceně a do svých dvanácti let se učí doma. S nástupem do školy sice najde dva přátele, dvojčata Antonii a Viléma, ale také skupinu studentů a profesorů, patřících ke Stoupencům zla, v jejichž čele stojí tajemný muž Stín. Rozpoutává se boj mezi dobrem a zlem na život a na smrt, během něhož Vilana nebojuje jen s představitelem zla, ale mnohdy také sama se sebou, svými otázkami, na něž nezná odpovědi, a touhou po obyčejném lidském štěstí.



knihaVilana je určena především dětem a mládeži, ale také všem ostatním, kteří si rádi přečtou fantasy literaturu. Děj knihy není situován do konkrétního místa ani časového období, v textu však lze najít odkazy na typickou českou kulturu.

Knihu vydalo nakladatelství Alfa – Omega. Více informací o knize najdete na webové stránce vilana.wz.cz.

Barbora Čechová maturovala v letošním roce na všeobecném gymnáziu a v současné době studuje klasický zpěv na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Od mládí se věnuje folklornímu a opernímu zpěvu. Zpívala například v Bulharském státním rozhlase v Sofii, Národním domě na Vinohradech nebo Národním divadle moravskoslezském. Za svou středoškolskou odbornou práci zabývající se problematikou sériových vrahů byla navržena na Cenu Učené společnosti České republiky pro rok 2012. V dětství se věnovala recitaci a dvakrát se zúčastnila celostátní přehlídky dětských recitátorů v Trutnově. Od narození žije v Ostravě – Plesné, jejíž příroda jí je inspirací pro literární tvorbu, a to především pro tu první knihu – Vilanu.


Ukázka:
Vilana už nemohla vydržet čekat. V hlavě jí podivně tepalo, až měla pocit, že se jí snad rozskočí. K tomu všemu tady bylo nesmírně chladno, a tak se třásla zimou. Vytáhla si z kapsy mámin kámen a pověsila si ho na krk. Nemohla si nevšimnout, jak její zářivý prsten ztrácí svůj jas. Jeho záře se vytrácela a Vilana věděla, čím to je. Zlo, na které čekala, bylo tady. Stálo kousek od ní a jedinou chybou, jediným zaváháním, by mu dopřála nevšední možnost ukončit tento boj jednou provždy.
Stín, oblečen rituálně do svého černého pláště s kápí, se postavil doprostřed místnosti a nad jeho hlavou visel ohromný křišťálový lustr. Rozhlédl se a jeho zrak se setkal s tím jejím.
„Jsi připravená zabít?“ zeptal se vážně Stín.
„A ty připraven zemřít?“ odpověděla a doufala, že se jí podařilo skrýt nejistotu a strach.

Kniha bude pokřtěna v pátek 9. listopadu v 17 hodin v Domě knihy Librex na Smetanově náměstí 8 v Ostravě. Kmotrem křtu je Robert Jindra – hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského.

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení