Knižní novinky

Jostein Gaarder: To je otázka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
hlava

Nejnovější kniha Josteina Gaardera je určena nejmenším dětem, je velmi netradiční a klade velké nároky na rodiče i jejich malé posluchače. Na obrázcích Akina Düzakina se odvíjí příběh dvou chlapců, který Jostein Gaarder doprovodil otázkami, na něž si musí rodiče s dětmi odpovědět sami. Přeložila Jaroslava Vrbová.

 

knihaUčitel filozofie a spisovatel Jostein Gaarder ve svých knihách provází převážně dětské čtenáře dějinami filozofie, náboženství, pojednává o základních otázkách lidské existence a nabádá čtenáře k tomu, aby neztráceli schopnost okouzlení ze světa kolem sebe. Tentokrát vybral otázky, kterými se zabývají malé děti stejně jako dospělí filozofové: Odkud a kam jdeme? Byl svět odjakživa? Bude dál existovat, až tu nebudu? Sestavil je s hlubokým porozuměním a citem pro dětské chápání a vnímání. Každá otázka navozuje okruh dalších a dalších témat, o nichž si budou děti s rodiči povídat. Jostein Gaarder, autor románu o dějinách filosofie Sofiin svět, dokázal, že stejně citlivě dokáže promlouvat k dětem jako k teenagerům.

Jostein Gaarder (1952) je norský spisovatel, původním povoláním učitel filozofie a literatury na vysoké škole v Oslu. Původně psal učebnice, celosvětový úspěch mu přinesl „román o dějinách filozofie“ Sofiin svět (norsky 1991, v Albatrosu poprvé vyšel 1995). Všechny jeho knihy byly přeloženy do více než padesáti jazyků a prodalo se jich více než padesát milionů exemplářů. V Albatrosu vyšlo: Sofiin svět (1995), Tajemství karet (1997), Haló! Je tu někdo? (1998), Jako v zrcadle, jen v hádance (1999), Dívka s pomeranči (2004), Hrad v Pyrenejích (2011)

Akin Düzakin (1961) je norský ilustrátor tureckého původu, je nositelem mnoha ocenění za ilustrace k dětským knihám.  

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení