Knižní novinky

Osobní zamyšlení Václava Klause nad událostmi uplynulých 23 let

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
mapa

Klíčové okamžiky a změny posledních dvou desetiletí očima jedné z nejvýraznějších osobností české politické scény. Václav Klaus se zamýšlí nad událostmi uplynulých 23 let, které se nesmazatelně podepsaly na vývoji samostatné České republiky, Evropy i celého světa. Titul Václav Klaus ‒ My, Evropa a svět vychází v Nakladatelství Fragment  20. února!

 

knihaV knize My, Evropa a svět Václav Klaus vyjadřuje své pocity zklamání z vývoje u nás, v evropských zemích i v celém světě. Zamýšlí se nad tím, co k tomu všemu přispělo. Záměrem dle slov autora nebylo sepsání pamětí či sbírky napsaných projevů, ale vážné osobní zamyšlení prezidenta republiky a nástin jeho chápání a prožívání popisovaných událostí. Některé z nich zažil osobně, jiné viděl docela zblízka.

Kniha pojednává o proměnách současného světa, o vývoji jednotlivých zemí pod vlivem klíčových událostí, o směrech, kterými se původně měly státy ubírat, a o dalších významných tématech, která se bezprostředně týkají našeho života.

Anotace:
Směřování dnešního světa se odchyluje od hodnot a principů, jakými jsou svoboda, tržní hospodářství a parlamentní demokracie, kterých jsme rychle dosáhli na počátku 90. let. Tento neutěšený stav mne trápí a vidím jej nejen v naší zemi, ale také v Evropě a celém západním světě. Proto název knihy My, Evropa a svět.

Tento text jsem záměrně napsal a čtenářům předkládám až v posledním roce svého prezidentování. Zdůrazňuji to, neboť jsem chtěl knihu vydat před jeho ukončením, ještě do jisté míry svázán s prezidentskou funkcí. Nejsou to žádné paměti, na ty se ještě necítím, ale je to vážné zamyšlení nad uplynulými dvěma desetiletími. Toto období bylo pro mne ‒ stejně jako pro miliony lidí v naší zemi ‒ vytouženou érou života bez těžkého krunýře, kterým nás svazoval, brzdil a tlumil komunismus.

Název "My, Evropa a svět" je snad až příliš ambiciózní. Jsem si vědom, že to, co mohu v této knize postihnout, jsou jen zlomky toho všeho, co se v dnešním rychle se měnícím světě děje.

V knize diskutuji zlomové okamžiky, klíčové události uplynulých třiadvaceti let tak, jak jsem je viděl, vnímal a chápal. Mohl jsem na něco zapomenout nebo něco nedocenit, ale věřím, že to hlavní tam je. Například:

* Pád komunismu
* Rozpad Sovětského svazu
* Rozdělení Československa (a jeho měny)
* Jedenácté září aneb past, do které nás vlákal terorismus
* Finanční a ekonomická krize let 2008‒2009 a její důsledky
* Arabské jaro

a další kapitoly. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení