Knižní novinky

Robert Fulghum přijíždí představit novou knihu "Vzpomínky na jedno dobrodružství" ve světové premiéře

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
autor

Nakladatelství Argo dokončuje redakční práce na nové knize Roberta Fulghuma s názvem Vzpomínky na jedno dobrodružství, která česky vychází ve světové premiéře 7.5. 2013. Autor navštíví Prahu u příležitosti knižního veletrhu Svět knihy a zdrží se také na premiéru divadelního představení Drž mě pevně, miluj mě zlehka nastudovaného podle jeho předchozí knihy v divadle ABC. V tuto dobu také vychází nove vydání jeho snad nejslavnější knihy Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce a to s předmluvou Roberta Fulghuma přímo pro české čtenáře i s kouzelnými ilustracemi Kateřiny Sechovcové. 

 

knihaSeñor don Roberto Juan Carlos Fuljumero y Suipacha.
To jsem já.
Tak jsem si v Buenos Aires říkal.
V této vzpomínkové knize mě považujte za señora Fuljumera.
Celkem často to dělám i já. 

Těmito slovy začíná populární autor knihu příběhů, které zažil, když se rozhodl naučit se tančit tango. Jakmile totiž jednou propadnete tangu, jste lapeni na celý život. Robert Fulghum ten pohlcující pocit zná. Aby svému osudu šel ještě více naproti, vydává se do země tangu zaslíbené: nasedá na loď, která při obeplouvání Jižní Ameriky ztroskotá, cestuje po Argentině vlakem, je na ulici přepaden a okraden, zažije silnou vichřici, chodí na hodiny provazochodectví, s chutí jí, pije a seznamuje se, přemýšlí o argentinských dějinách, diktatuře, ekonomice, kultuře a mentalitě. Ale především: tancuje, tancuje, neustále tancuje. Tancuje i po svém návratu do Spojených států, možná tancuje i právě teď. 

O autorovi
Robert Fulghum (1937) vydal svou první knihu Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce (All I Really Need to Know I Learned in Kindergarten) v roce 1988 v nakladatelství Random House v New Yorku. Drobné příběhy, úvahy, zamyšlení a filozofické postřehy z každodenního života si však psal léta do šuplíku. Kuriózní na jeho spisovatelské dráze je to, že o vydávání svých textů vůbec neusiloval – redaktorka z Random House, jíž se dostal do rukou leták s textem, který je na začátku Mateřské školky, oslovila Fulghuma sama a vybídla ho k sestavení celé knihy.
Fulghum prošel řadou různých životních zkušeností: byl kovbojem, folkovým zpěvákem, obchodním agentem, barmanem, učitelem kreslení. Sám o sobě nejraději říká, že je filozofem, ale filozofem lidovým, přemýšlejícím o těch nejobyčejnějších lidských věcech. Působil také jako unitářský pastor a jeho zamyšlení a úvahy vznikala původně pro potřeby kázání v kostele.

Program návštěvy Roberta Fulghuma v Praze
15. 5. v 17 hod Autogramiáda v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí.
17. 5. v 15 hod Autogramiáda u stánku Arga L 407 na Světě knihy
17. 5. 17.5. v 17 hod Představení knihy Vzpomínky na jedno dobrodružství ve velkém sále Světa knihy (čte Lukáš Hejlík)
8. 6. v 19 hod Premiéra představení Drž mě pevně, miluj mě zlehka v divadle ABC 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení