Knižní novinky

Novinka nakladatelství Epocha - Slzavé údolí Francie

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Nakladatelství Epocha představuje novou knihu z edice Magnetka: Slzavé údolí Francie. Dien Bien Phu - bitva, která rozhodla válku, jejímž autorem je PhDr. Milan Syruček věnující se převážně literatuře faktu.

Z rozhovorů s francouzskými vojáky, kteří boje přežili, bylo zřejmé, jak je taktika protivníka  zaskočila. Nikdo z nich nepočítal s tím, že Vietminhci budou schopni vykopat dvě stě kilometrů zákopů a stovky metrů podzemních chodeb, jimiž pak pronikali k jednotlivým pevnostem, dokonce až do středu tábora. Také je šokovalo, že již týdny před generálním útokem, vždy o páté hodině odpolední, protivník vypálil dělostřelecký granát, který přesně zasáhl vybraný cíl, například letoun připravený k odletu. Vojáci to záhadné dělo nazývali „canon jap“ a průzkumná letadla i hlídky je marně vyhledávaly. Až po kapitulaci zjistili, jak to bylo ve skutečnosti…

knihaPorážku francouzských koloniálních jednotek v Indočíně a triumf sil komunistického Vietminhu v bitvě u Dien Bien Phu vykreslil autor nejen s využitím odborné a memoárové literatury, ale také na základě vlastních rozhovorů s protagonisty tohoto válečného střetnutí, francouzskými i vietnamskými veliteli, s nimiž se mohl setkat přímo v místech někdejšího bojiště.

PhDr. Milan Syruček
Narodil se 28. ledna 1932 v Kolíně. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a již za studií spolupracoval s redakcí deníku Mladá fronta. Jako její reportér a posléze vedoucí zahraničního oddělení projezdil svět a zúčastnil se mnoha významných událostí, diplomatických jednání a mezinárodních konferencí. Ze svých cest psal reportáže a komentáře, externě spolupracoval s televizí a rozhlasem. Působil také jako šéfredaktor UNESCO Kurýru, ředitel divize ekonomického tisku Economia, a. s., komentátor Hospodářských novin a týdeníku Ekonom.

Je autorem dvou desítek knih literatury faktu. V tomto žánru začínal knihou o Vietnamu Rozpůlený banán, vydal publikaci o de Gaullovi Dědictví generála či monografii Henry Kissinger. Dějinám mezinárodní politiky a jejím osobnostem jsou věnovány také knihy Evropa zítřka, Záhady Angoru, Osudové minuty Země, Svět mezi čtyřma očima, Růže pro prezidenta, V zajetí džungle, Banderovci – hrdinové nebo bandité?, Tajná zbraň na Ussuri, Je třeba se bát Ruska?, Na ostří pera a dalších.


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení