Knižní novinky

Pavel Taussig: Neznámí hrdinové

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abstrakce

Každý národ má své hrdiny, ten náš na ně však rychle zapomíná nebo je nezná. Pavel Taussig, filmový historik, publicista a scenárista, ve své nové knize podle stejnojmenného televizního cyklu vzdává poctu české statečnosti. 

 

knihaV knižní podobě televizního cyklu Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy najde čtenář strhující příběhy těch, kdo hrdinně zasáhli do dějinného vývoje či prostých lidských osudů, ale na které se velmi rychle zapomnělo či zůstali neznámými. Velitel posádky, která se jako jediná v roce 1939 bránila okupantům, autor hudby neznámějších večerníčků, odsouzený v 50. letech k trestu smrti, služka u Heydrichů, která riskovala život pro druhé, sestra Franze Kafky, která pomáhala židovským dětem, nebohá Anna Letenská ve své poslední roli s oprátkou na krku, popravený profesor příbramského gymnázia, jehož osud inspiroval vznik povídky a filmu Vyšší princip, to jsou někteří z oněch neznámých hrdinů. Během odhalování zasutých skutečností a faktů jsme dospěli k cennému, i když nijak překvapivému poznání: hrdinové bývají skromní, často zdůrazňují, že tak jako oni, by se přece zachoval každý. Moc dobře však víme, že tak tomu není. A přitom stačí zdánlivě málo – chovat se vždy a za všech okolností slušně. To je ten úplně první stupínek na schodišti, po němž vystoupali ti nejstatečnější z nás!

Pavel Taussig (1949) je významný filmový historik a publicista. Řadu let se podílel na tvorbě několika televizních pořadů České televize, z nichž nejznámější jsou pravděpodobně Úsměvy českého filmu. Je také duchovním otcem diváckých anket o nejoblíbenější Veselohru století a Krále filmového úsměvu století. Dalším významným pořadem z jeho dílny byl cyklus nazvaný Pokračování příště..., který se v šestadvaceti epizodách zabýval fenoménem domácích seriálů. Cizí mu není ani problematika okupace a období druhé světové války, podílel se například na dokumentárních pořadech Protentokrát (vzpomínky pamětníků na březen 1939), Pod křídly Svatováclavské orlice (historie nechvalně proslulého nacistického vyznamenání) a Na další štaci? (otázka kolaborace českých filmařů v období okupace). 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení