Knižní novinky

Denise Mina: Konec vosí sezóny

1 1 1 1 1 (1 hlas)
autorka

Královna ostrovní krimiliteratury Denise Mina přichází se svým zatím nejúspěšnějším románem Konec vosí sezóny. Kniha, která získala hned několik prestižních žánrových ocenění, včetně Nejlepší britská detektivka roku 2012, otevírá trilogii s hlavní hrdinkou Alex Morrowovou. Nakladatelství Panteon vydává současně knihu, e-knihu, audiokniha namluvená hercem Jaromírem Medunou je ke stažení do mobilů, tabletů a počítačů již nyní na Audioteka.cz. 

 

knihaBohatý finančník Lars Anderson se oběsí. Dědictví jeho podezřelých obchodů zle dopadá na jeho rodinu: dvě otcovou výchovou těžce poznamenané děti a zlomenou ženu. Mezitím na předměstí Glasgow někdo brutálně zavraždí mladou ženu. Vyšetřovatelka Alex Morrowová začne rozplétat pavučinu lží, která obtáčí místní komunitu, Skotsko i stovky mil vzdálená místa.

Konec vosí sezóny je vynikající a velmi přesvědčivý vícevrstevný detektivní román, který sleduje zničující důsledky sobeckého počínání jednoho člověka ve světě zpustošeném hospodářskou recesí a zpochybňující vše, co bylo dříve pokládáno za posvátné.

Alex Morrowová, hlavní hrdinka série Denise Miny, je dokladem toho, jak dlouhou cestu za poslední dobu ušla v literatuře žena-policistka. Alex není žádná osamělá vlčice, ale kultivovaná, vdaná a dokonce čeká dvojčata. Zároveň je to komplikovaná žena, která bojuje s pocitem outsidera, její práce ji nenaplňuje uspokojením. “Každý, koho u policie znám, bojuje s rozčarováním ze své práce a určitou hořkostí,” tvrdí Denise Mina.

Právě její hluboké pochopení a schopnost barvitě popsat životy podvodníků, policajtů, novinářů a jejich rodinných příslušníků povyšují její knihy nad rámec žánru.

Alex není k lidem příliš přátelská, proč?

Alex chce jen dělat svou práci. Navíc je dost naštvaná. Mám ráda trochu neurvalé a drzé ženy. Obdivuju je.

Jste sama také drzá?

Mohla bych být drzá. Když jsem byla mladá, vypadala jsem asi dost naštvaně a lidé se ke mně chovali neurvale. Teď je to trochu lepší. Když jste slavná, lidé jsou k vám mnohem milejší.

Denise Mina (* 1966, Glasgow) je skotská autorka detektivek a divadelních her. Pravidelně přispívá do rozhlasu a televize. Čtenáři ji také znají jako autorku textu komiksové úpravy

trilogie Milénium švédského autora Stiega Larssona. Za knihu Konec vosí sezóny získala ocenění Nejlepší britská detektivka roku 2012 (Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year Award) a zcela bezprecedentně získala totéž ocenění i v roce 2013 za knihu Gods and Beasts (Bohové a bestie), také ze série s vyšetřovatelkou Alex Morrowovou. Konec vosí sezóny byl oceněn mj. i Švédskou akademií autorů detektivní literatury za nejlepší překladový román. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení