Knižní novinky

Jak na příšery - Pohádky divadla MALÉhRY

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
cert

Potkali jste už někdy čerta, co vozí děti na ocase do školy, nebo hastrmana, který je vedoucím plaveckého oddílu,či třeba strašidlo, co by túze chtělo chodit do školy? Ne? To je zvláštní! V naší knize je takových "příšer" hned několik! A třeba to ve skutečnosti nejsou ani přîšery! Záleží jen na nás, jestli v nich umíme probudit dobro! V každém z nás ho alespoň kousíček je!

 

knihaHerečky brněnského divadla Maléhry Daniela Zbytovská, Barbora Seidlová a Nikola Zbytovská, které mají na svém repertoáru několik autorských divadelních představení pro děti se rozhodly vydat knihu vlastních pohádek. Autorkou textů je Daniela Zbytovská a ilustrací se ujala mladá výtvarnice Karolína Stryková. Pohádky, jejichž hlavní hrdinové jsou čert, hastrman, čarodějnice, jezinky, nebo strašidlo, pojednávají o tom, že v každém z nás je něco dobrého.....dokonce i v čertovi....záleží na nás, jak v sobě navzájem dokážeme to dobré probudit! A tak čert může vozit děti do školy na ocase, nebo čarodějnice léčit kouzelnými lektvary celou vesnici.

A protože k pohádkám, zvláště k veselým, patří písničky, MALÉhRY se spojily se svojí nejoblíbenější hudební skupinou Čankišou a pod záštitou brněnského hudebního nakladatelství Indies, které se ujalo vydání CD, namluvily herečky několik pohádek, které Čankišou doplnila svými originálními písničkami a zvukovými efekty.

Součástí knihy bude tudíž i CD, kniha je doplněna stránkami ke hraní, aby se každé dítě mohlo aktivně účastnit a vyjádřit svůj vlastní názor a pocit. Pohádky jsou určené dětem od 4 do 7 let, jsou komediálně laděné a reflektují problémy dnešních dětí, jakými jsou soupeřivost, nebo nechuť přijmout někoho, kdo je jiný. Být jiný, nemusí nutně znamenat, být špatný. Možná, že všichni ti čerti, hastrmani, čarodějnice, nebo strašidla dokáží krásné věci, když je někdo dokáže mít rád!

zenyDivadlo MALÉhRY je autorské divadlo, které má zázemí v Divadle Bolka Polívky v Brně. Herečky Daniela Zbytovská, Barbora Seidlová a Nikola Zbytovská tvoří vlastní inscenace, které čerpají ze života kolem nás, z vlastních prožitků, či z prožitků kamarádů a známých. Nutně z toho vycházejí komedie, protože každá situace viděna z určitého úhlu pohledu vyznívá na jevišti komicky. Pokud se sami sobě dokážeme zasmát, máme vyhráno! A protože každýz nás byl někdy dítětem, nebo někteří šťastlivci jím zůstali i v dospělém věku, MALÉhRY nezapomínají ani na tvorbu pro dětské publikum. Mají na repertoáru několik komediálně laděných inscenací pro děti, se kterými hostují v divadlech po celé naší vlasti. Dívat se alespoň na chvíli na svět dětskýma očima je obrovská meditace a radost! Letos se herečky rozhodly vydat vlastní knihu pohádek, s texty Daniely Zbytovské a ilustracemi Karolíny Strykové a protože jsou to herečky, rozhodly se pár pohádek načíst na CD a doplnit originálními písničkami hudební skupiny Čankišou. Kniha bude tudíž doplněna CD , jehož vydání se ujalo brněnské hudební nakladatelství Indies. Jediným společným přáním všech tvůrců je udělat dětem radost a tím radost i nám dospělým!

KAROLÍNA STRYKOVÁ
Studovala střední uměleckou školu grafickou v Jihlavě, později Ústav umění a designu Západočeské univerzity v Plzni, bakalářský obor Ilustrace a grafika/Kniha a tvarování papíru, a nyní pokračuje v Plzni v magisterském studiu na budoucí Fakultě Ladisvala Sutnara v atelieru grafického designu Zdeňka Zieglera. Osm let už se tedy věnuje grafice, kresbě a práci s papírem. Její tvorba vyniká svojí hravostí a nápaditostí, přitom stále respektuje linii jednoduchosti.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení