Komiksy

Futurum a svědomí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
maska

„Z člověka, uvězněného v železném brnění, se stal člověk, kterého brnění osvobodilo.“ (Ellis, W. Iron Man: Extremis. Přel. D. Šmíd. Crew: Praha, 2010.)



knihaWarren Ellis (*1968) patří rozhodně mezi vůbec nejlepší autory comicsových scénářů současnosti. Jeho díla přetékají vulgaritou, násilnostmi a bizarnostmi. Asi nejzřetelněji tomu je v jeho nejslavnější sérii Transmetropolitan. Nutno však podotknout, že se jedná o literaturu velmi inteligentní se značným sociálním podtextem a střetáváme se v ní i s nemalou mírou společenské angažovanosti, přičemž je bohatě využíván černý humor s nadsázkou podkreslenou zdravým cynismem.

Ve svém románu Americkej sen se Ellis v rozhovoru uvedeném na závěr knihy doznává ke své nemalé fascinaci moderními technologiemi a hlavně pak k posedlosti internetem. A právě tyto své zájmy zúročil v znovuzrozeném Iron Manovi, kterého původně vytvořil legendární Stan Lee, jenž také stojí za vznikem dobře známého Spider-Mana.

První, co vás udeří po otevření Ellisova Iron Mana do očí, je až superrealistické ztvárnění. Za kresbou stojí výtečný Adi Granov. Toto zvolené výtvarné pojetí dodává comicsu neobyčejně sugestivní rozměr, který podtrhuje celkovou temnou atmosféru.

Příběh sám je veden v klasickém duchu boje dobra a zla. Ten první případ zde zastupuje průmyslový magnát Tony Stark, vysoce talentovaný vynálezce, který se vlivem těžkého zranění dopracuje k podobě Iron Mana, jehož i nadále zdokonaluje, a onu odvrácenou stranu reprezentuje Mallen. Synek nebezpečných fanatických rasistů sdružených do nechvalně proslulé organizace Kukluxklanu, kteří jsou postříleni agenty FBI. V mladém osiřelém blbečkovi pak doutná po celé období zbývajícího dětství a následného dospívání nenávist a touha po pomstě. Tu mu pomůže zrealizovat tajná látka nazvaná Extremis a vyvíjená za účelem přetvoření obyčejného vojáka ve vojáka s nadlidskými schopnostmi.

Postava Iron Mana nám jednak evokuje Supermana, až na to, že je na rozdíl od něj veskrze lidská a podepřena pouze zázraky moderních technologií. A za druhé se zde nabízí až vtíravý odkaz ke comicsové figuře Batmana, s níž má Iron Man společných mnoho styčných bodů.
Děj je strhující a dramatický. Je podán lineárním stylem vyprávění, v němž se hojně uplatňují prostřihy do minulosti.

Celkem výrazně je zde řešeno mravní dilema ohledně získávání finančních prostředků na další výzkum konaný ve prospěch lidstva. Hlavní zdroj peněz totiž pramení ze zakázek pro armádu. Ta však všechny vědecké objevy zneužívá výhradně za jediným účelem a tím je produkování čím dál děsivějších, hrůznějších a ničivějších zbraní, než jako tomu bylo doposud.

Otázka peněz je tady jednou z nejzákladnějších, stejně jako je tomu v běžném životě. Ony jsou také hlavním důvodem, proč se látka Extremis dostane z přísně střežené laboratoře do rukou evidentního šílence Mallena, jenž psychopaticky lační po krvi a životech nevinných lidí.

Jistou a pouze okrajovou zajímavostí je, že na to, abyste mohli zachraňovat svět, musíte nutně být adekvátním způsobem hmotně zajištěni. Chudáci tu jsou přece akorát od toho, aby trpělivě dřeli od nevidím do nevidím a hlavně pak do naprostého úmoru, bez jakékoli naděje na zlepšení své ponížené situace, pro niž je tolik příznačné držet hubu a krok.

Úděl superhrdinů Irona Manova typu by se dal třeba brát jako motivace pro boháče, aby se stali filantropy místo toho, aby jen trapně hromadili svůj už beztak nezměrný majetek.
Již zmíněná výtečná vizualizace je dynamická s až neuvěřitelným smyslem pro detail Jeho dokonale věrné vyobrazení může v některých brutálních scénách působit neobyčejně děsivě.
Tento comics Warrena Ellise může být venkoncem chápán i jako svérázný morální apel upozorňující na nepravosti soudobého světa.

Komiks Iron Man: Extremis vydalo nakladatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení