Komiksy

Noční můra z vesmíru

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
komiks

Máte rádi strašidelné příběhy? A co třeba ty o nezvaných návštěvnících z vesmíru, kteří se na naši planetu vydávají na lov a rádi sbírají lidské lebky? Víte o kom mluvím? No ano, většina z vás si správně vybaví úspěšný film Predátor. A jak to u dobrých filmů bývá, následovala řada pokračování, a to nejen na filmových plátnech, ale i na stránkách komiksů.



komiksPrvní komiks vytvořený na základě filmové předlohy vznikl už v roce 1989. Tehdy vydal Mark Verheiden u nakladatelství Dark Horse svou Betonovou džungli. Postupně přibývaly další a další díly. K nám se dostaly poměrně v době nedávné, konkrétně v roce 2009, kdy vydalo nakladatelství BB art ve spolupráci s vydavatelstvím Crew první komiksovou knihu Predátor obsahující sedm příběhů. Čeští čtenáři ji přijali s nadšením, není tedy divu, že následovaly další omnibusy. Dnes bych vám chtěla představit omnibus číslo 3.

V tomto díle na čtenáře čeká šest příběhů, a to tři dlouhé a tři krátké. První s názvem Odpadlík se odehrává v New Jersey. Zde se parta právníků rozhodne strávit odpoledne hraním paintballu. Jenomže jejich hra na zabíjení se stane až příliš skutečnou. Narazí totiž na tvora, který si na smrt nehraje, ale rozsévá ji všude kolem sebe. Tím tvorem je predátor, který se rozhodl najít kořist. Najít, zabít a zbavit hlavy, aby si mohl z lebky své oběti udělat novou trofej. Situace se komplikuje ve chvíli, kdy se vyšetřování záhadných vražd ujímá CIA. Jejím cílem však není vetřelce zneškodnit, ale zajmout pro výzkumné účely a pro získání jeho bojových technologií. Hlavní postavy tak mají co dělat, aby se vyhnuly oběma nepřátelským táborům. A některým z nich se to bohužel nepodaří...

Také v příběhu Příbuzný se musí hrdinové vypořádat se dvěma hrozbami – s predátorem a s fanatickým vrahem, který se zničehonic objeví v jejich do té doby idylickém městečku. Příběh je navíc doplněn exkurzem do minulosti jedné z postav. Trojici hlavních příběhů uzavírá Peklo a horká voda. Ten se netradičně odehrává pod mořem, kde se potápěči setkají nejen s mimozemským predátorem, ale i s podivnými tvory, kteří touží po lidské krvi.

Jak je z těchto krátkých anotací vidět, autoři v nich rozvíjí základní představu o monstru, pro které jsme my – lidé – lovnou zvěří. Přes omílání této základní myšlenky je každý příběh jedinečný, a to především díky zdvojení protivníka, ať už v podobě příslušníků CIA nebo v podobě obřího mořského červa.

Samotný predátor se v příbězích stává vedlejší postavou (ačkoliv je hlavním hybatelem děje). Autoři nechávají vyniknout lidským postavám; vybírají si zajímavé typy lidí, třeba bývalého agenta s temnou minulostí nebo muže, který se nedokáže vypořádat se smrtí svého otce. Čtenář je nucen lidským postavám fandit, přestože ví, že většina z nich střetnutí s lovcem nepřežije.

Komiks není určen pro děti. Stejně jako film obsahuje násilné scény od „obyčejných“ přestřelek po vytrhávání páteře z těla živého člověka. Ze stránek přetéká krev (červená i mimozemsky zelená), zaznívají z nich neustálé výstřely a sténání umírajících. Nejdrsnějšími scénami se vyznačuje první příběh, kde bohužel v některých chvílích ztrácí čtenář přehled o tom, kdo právě vítězí a kdo prohrává.

Z hlavních příběh hodnotím jako nejlepší první dva. U Odpadlíka jsem se dočkala typického příběhu o predátorovi vyznačujícího se napínavými honičkami a krvavým běsněním. Druhý příběh mě překvapil netradičně pojatým dějem a zvolením velice sympatických hlavních postav. O něco méně mě zaujal třetí příběh, ve kterém se autor neubránil některým klišé (například rádoby tajná identita jedné z postav, poměrně dlouhé osvětlování minulosti této postavy v závěru).

Velice kladně hodnotím dva minikomiksy, a to vtipný Zvláštní recept (vařit podle něj ale nedoporučuji) a černobílé Stanování, u kterého bych se ráda dočkala dovyprávění otevřeného závěru (i když právě tímto nedopovězením by příběh zcela určitě ztratil své kouzlo). K těmto je připojen ještě černobílý (o něco méně povedený) Nejlítější dravec, v němž proti sobě stojí hned tři síly – lidská, mimozemská a zvířecí.

Co říci na závěr? Snad jen to, že třetí kniha komiksu Predátor stojí za přečtení. Přiznávám se, že jsem k ní sama přistupovala s jistými rozpaky a nedůvěrou, protože jsem se bála pouhého recyklování základních prvků ze stejnojmennného filmu. Dočkala jsem se však originálního zpracování, které mě přesvědčilo o tom, že lze mísit akční napínavé scény s vtipem a ironií. Komiks proto doporučuji všem milovníkům tohoto kultovního komiksu či filmu.

Třetí kniha obsahuje tyto příběhy:
Odpadlík (scénář Evan Dorkin, kresba Derek Thompson)
Příbuzný (scénář Jason R. Lamb a Scott Tolson, kresba Brian O'Connell a Rober Peterson)
Peklo a horká voda (scénář Mark Schultz, kresba Gene Colan)
Zvláštní recept (scénář Brian McDonald, kresba Mitch Byrd)
Nejlítější dravec (scénář Mike W. Barr, kresba Scott Kolins)
Stanování (scénář Steve Seagle, kresba Duncan Rouleau)

Komiks Predátor omnibus (kniha třetí) vydalo nakladatelství BB art ve spolupráci s vydavatelstvím Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení