Komiksy

Originální, vzrušující a tajemný, to je komiks Joea Hilla

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
klic

Milovníci komiksů se dočkali dalšího díla, které se zapsalo do dějin tohoto typu média. Je jím komiks Zámek a klíč, jehož první část s podtitulem Vítejte v Lovecraftu právě vydalo nakladatelství ComicsCentrum. To, že jde vskutku o dílo hodné přečtení, svědčí i každoroční nominace tohoto komiksu na cenu Eisner Awards a British Fantasy Award.



knihaV komiksu se prolínají dvě základní časové roviny. V první se dozvídáme, jaké neštěstí postihlo rodinu Zámkových. Otec rodiny, pan Zámek, byl brutálně zavražděn, jeho dětem a manželce se jen o vlásek podařilo uniknout šílenému vrahovi. Každý z nich je touto událostí nějak poznamenán. Matka se začne utápět v alkoholu, děti jsou zamlklé a uzavřené před okolním světem. Když onen vraždící maniak uprchne z vězení, ocitnou se všichni opět v nebezpečí života, a tak se přestěhují do Klíčova, tajemného domu v Nové Anglii. Zde nejmladší člen rodiny jménem Bóďa nalezne záhadný klíč. A když zjistí, co tento klíč dokáže způsobit, začnou se kolem něj dít podivné věci. Třeba se sám promění v ducha nebo ve studni nalezne krásnou ženu, která se už po staletí snaží dostat ven ze svého nedobrovolného vězení. A to za jakoukoliv cenu...

Jak vidíte, děj je skutečně originální. Autor sice užívá řadu motivů typických pro příběhy o tajemných domech, přesto je dokáže využívat a kombinovat jedinečným způsobem. Od počátku cítíte, že je Klíčov opředen něčím zvláštním, a toužíte zjistit, co vše za tím stojí. Kdo například onu osobu ve studni přiměl pobývat na tak nehostinném místě? A proč se odtamtud nemůže sama dostat? Nebo jak je možné, že se po projití dveří může člověk stát duchem? A co se stane, až budou nalezeny další klíče a tajemné dveře? Tyto všechny otázky nutí čtenáře, aby komiks neodložil do chvíle, než se dostane na poslední stranu. A tam zjistí, že otázek je mnohem víc. Jenže na odpovědi si bohužel bude muset chvíli počkat.

Autorem komiksu je Joe Hill, kresby „má na svědomí“ Gabriel Rodriguez. Jméno Joea Hilla je často zmiňováno ve spojitosti s jeho otcem Stephenem Kingem. Ten měl v úmyslu podílet se na produkci televizního seriálu vytvořeného na motivy tohoto komiksu, bohužel jej stanice Fox odmítla, protože má na podzim naplánovány již dva seriály s fantasy tematikou. O seriál však projevily zájem další dvě stanice, takže se možná natočení seriálu podle tohoto komiksu nakonec dočkáme.

Jaké jsou tedy přednosti tohoto komiksu? Neotřelý děj, přitažlivé prostředí a sympatické postavy. A samozřejmě řada napínavých scén, které se vyznačují někdy až přílišnou brutalitou, jindy sentimentem.


Kladem komiksu je samozřejmě i to, že vyšel v českém překladu, takže si jej mohou přečíst i ti, kteří by anglickému znění nerozuměli. Překladu se bravurně chopil Jan Kantůrek, který se vypořádal i s anglickými slovními hříčkami. Jediné, co mi přišlo v překladu poněkud nepřirozené, byl překlad některých proprií (např. příjmení Locke jako Zámek a Keyhouse jako Klíčov), zatímco jiná propria byla ponechána nepřeložená (např. jména postav Tyler nebo Kinsey nebo Lovecraft v podtitulu komiksu).

Tento komiks doporučuji všem, kteří mají rádi tajemné příběhy s promyšlenou konstrukcí. Myslím si, že mnozí z vás budete mile překvapeni a že se stejně jako já nebudete moci dočkat dalšího dílu.

Komiks Zámek a klíč 1: Vítejte v Lovecraftu vydalo Comics Centrum

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení