Komiksy

Komiks, ze kterého vám bude běhat mráz po zádech

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
boom

Mnoho komiksů, které se mi dostaly v poslední době do rukou, patřilo k typické ukázce tvorby pro pubertální čtenáře, kteří hltají příběhy o superhrdinech ať už kladných, či záporných. Z mírné skepse ohledně schématičnosti komiksové tvorby mě vyvedla až novinka, kterou nedávno vydalo Comics centrum. Jedná se o příběh Solomona Kanea, který vznikl na motivy povídky Roberta E. Howarda.



kniha„Já jsem Solomon Kane, a mé putování po tváři matky Země nemá cíle.“ Těmito slovy se představuje čtenáři muž zahalený v černém plášti a klobouku poté, co zabije bandu lupičů snažících se ho připravit o život. Už na prvních stránkách je jasné, že se Solomon Kane s nikým nepáře. Jeho věrnými společníky jsou jen dýka a pistole, zatímco lidi si drží daleko od těla. Jedná vždy podle svých instinktů a podle zásad své puritánské víry. Z toho důvodu trestá všechny, kteří hřeší, a odmítá jakoukoliv autoritu, protože jeho jediným nadřízeným je Bůh. Jeho podivné chování je navíc způsobeno tím, že kdysi dávno prohrál svou duši ve prospěch ďábla. Od té doby musí putovat světem a zastávat se utlačovaných.

Na první pohled by se zdálo, že se bude jednat o hrdinu zaslepeného vírou, který si nemůže získat čtenářovu přízeň. Opak je ale pravdou. Solomon Kane se drží sice pevných zásad, ale nepatří mezi „pánbíčkáře“ schovávající se za prázdná slova o božím trestu a o zachovávání desatera. Hlavní je pro něj čin, který je řízen nikoliv fanatickou vírou, ale spíše vlastním rozumem. Solomon Kane se v temném světě plném zlých lidí a nebezpečných tvorů snaží zachránit především sebe, a pokud to jde, tak i další nevinné.

Není divu, že se tento netradiční hrdina dočkal komiksového ztvárnění. Jeho příběhy začaly vycházet nejdříve u vydavatelství Marvell Comics a poté u Dark Horse. Příběhy vycházely z povídek výše zmíněného Roberta E. Howarda, který Solomonu Kaneovi věnoval několik povídek i básní. V komiksovém zpracování se scénáře ujal Scott Allie, kresby Mario Guevara a barev Dave Stewart.

Spolupráce těchto tří přivedla na svět dílko, které zaujme řadu čtenářů hned z několika důvodů. Především jde o netradiční příběh, který je podán s mimořádným vypravěčským talentem. Některým čtenářům může možná vadit mírný patos v promluvách postav, ale podle mého názoru se tento styl hodí k příběhu zasazenému do minulosti (respektive do 16. století). Opomenout nesmím ani zajímavou kresbu, která se nesnaží být za každou cenu líbivá, jako tomu bývá u jiných komiksů. K obrazovému ztvárnění mám však jednu výhradu; pokud je děj rozdělen do několika linek, nelze je většinou od sebe dobře rozlišit, čtenář se kvůli tomu při čtení ztrácí. Jinak mě ale ilustrace nadchly, a to především díky tomu, jak dokonale zachycují hrůznost celého příběhu a emoce postav ve vypjatých situacích.

A těch je v komiksu skutečně mnoho. Po úvodní potyčce s lupiči budete pomaličku rozplétat starou záhadu, kterou je opředen jeden starý hrad i jeho podivný majitel. Z temnot se na vás pohrnou různé příšery, ať už (v komiksech už zabydlený) vlkodlak nebo netradiční potvůrky se stovkami úst. 

Pokud máte rádi hororové příběhy, pak byste měli vyzkoušet první z příběhů Solomona Kanea, který u nás vyšel v překladu Jana Kantůrka. A myslím si, že pokračování na sebe nenechá dlouho čekat.

Komiks Ďáblův hrad vydalo Comics centrum

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení