Komiksy

Simpsonovi v (ne)zdařilém komiksu

1 1 1 1 1 (1 hlas)
simpson

Máte rádi americký animovaný seriál Simpsonovi? Já ano. Dá se říct, že ony žluté postavičky přímo zbožňuji. Jejich příběhy jsou totiž bláznivé, někdy ironické, jindy dojemné, ale ze všeho nejvíc vtipné. Režisér Matt Groening prostě dokázal vytvořit světový fenomén, a tak není divu, že se Sipmsonovi zapsali i do dějin celovečerního filmu a také komiksu. Dnes se zaměřím právě na onen komiks, a to na Simpsonovi vrací úder.



komiksTen je složen ze čtyř sešitů (číslo 15–18). Obsahuje několik delších komiksových příběhů a také minipříběhy. První příběh s názvem Cesta na horu Simpson se odehrává v období Vánoc, kdy začne dědeček Simpson vzpomínat na své dětství, především na život s šesti sourozenci, bezstarostnou matkou a věčně opilým otcem. Od poněkud melancholicky laděného vyprávění se přesunete ke zdařilejšímu příběhu Servírky v oblacích, v němž budou hlavní roli hrát sestry Patty a Selma, hledající zoufale jakoukoliv práci, třeba i jako letušky (ale jen do té chvíle, než zjistí, že se v letadle nesmí kouřit). Do světa dětské televizní stanice vás zavede příběh s názvem Jakou máš frekvenci, Simpsone (název bohužel nebyl příliš vhodně zvolen, protože nevypovídá téměř nic o obsahu příběhu). A nakonec budete moci shodit pár kilo spolu s Homerem ve vyprávění Chyťte špekouna.

Navíc vás čekají další vyprávění, třeba o Itchym a Scratchym, Apuovi a jeho obchodě nebo o tom, jak vypadá všední den Čmeláčího muže. Bonusem je sepsání Líziných čtyřiceti oblíbených věcí (mezi nimi nesmí chybět – kromě barytonového saxofonu nebo její rodiny – třeba skřítci Smíšci komplet nebo okamžik, kdy sehnala espézetky všech 50 států při výletu do Národního parku Pekelné údolí) nebo popis extra nových šipek firmy Šáša, a. s.

Jak vidíte, komiks nabízí pestrý výběr na první pohled toho nejlepšího ze světa Simpsonů. Setkáte se v něm se všemi postavičkami, „uslyšíte“ jejich oblíbené hlášky a zastihnete je v klasických situacích (viz například Homerova snaha o dietu, děda vzpomínající na zlaté staré časy apod.).

To má však jeden malý (nebo spíše velký?) háček. Komiks nepřináší téměř nic nového, v řadě příběhů jen rozvádí zápletky, které jsme mohli vidět už v seriálu. Stereotypní jsou příběhy i kresba (u ní jsem však žádné novum očekávat nemohla, protože ta je daná už od prvního čísla komiksu). Bohužel komiks zaostává i v zábavnosti. Skutečně vtipných a neotřelých hlášek je minimum, takže jsem se při čtení zasmála spíš ojediněle. Pochválit však musím český překlad (třeba za záměnu jmen cizích osobností za jména českých celebrit; za všechny zde zmíním hlášku Patty a Selmy před usnutím: „Hele, Patty, zhasni už tu lampičku. Jsem hrozně utahaná.“ „Jde se spát. Snad se nám bude zdát o Pavlu Trávníčkovi.“ (s. 45)).

Proč má tedy komiks tolik fanoušků? Odpověď je jednoduchá: Simpsonovi se v českém komiksovém prostředí dostatečně usadili. (No ano, nakladatelství by přece nevydávalo již poněkolikáté něco, co nejde na odbyt.) Simpsonovi si totiž získali především u čtenářů z nejmladší a střední generace velikou oblibu už jako seriál (o čemž svědčí i nedávno obnovené vysílání starších i nejnovějších dílů na některých českých televizních stanicích). Není tedy divu, že se tito seriáloví fandové slepě oddali i jiné formě média, které je s to přenést je do světa bláznivých příhod roztomilých postaviček.

Pokud tedy hledáte v komiksu originální kresbu a netradiční příběhy, pak byste si měli vybrat něco jiného z jinak velmi kvalitní produkce nakladatelství Crew. Na druhou stranu si mohou mnozí z vás, kteří nejsou tak nároční, u komiksu Simpsonovi vrací úder dobře odpočinout. Jde totiž o nenáročnou četbu, v níž si mohou milovníci seriálu přijít na své.

Komiks Simpsonovi vrací úder vydalo nakladatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení