Komiksy

Vesmírné šílenství s pořádnou dávkou humoru

1 1 1 1 1 (1 hlas)
ilustrace

Matt Groening je nejen otcem kultovního seriálu Simpsonovi, ale také tvůrcem neméně vydařeného seriálu Futurama. S ním se mohl český divák seznámit na domácích televizních obrazovkách poměrně nedávno, přesto si už nyní získal i u nás početnou skupinu fanoušků. A aby těmto udělal Matt Groening radost, rozhodl se Futuramu převést i do světa komiksu.



komiksNedávno vydalo nakladatelství Jota již čtvrtý díl s názvem Futurama dobývá vesmír. V něm se můžete setkat se všemi hlavními seriálovými postavami. Nebude chybět potrhlý Fry, odpovědná kyklopka Leela ani věčně opilý a ke krádežím připravený robot Bender. A samozřejmě ani skeptický profesor Farnsworth spolu s dalším osazenstvem své doručovatelské firmy. Pokud půjde o vaše první setkání s těmito výstředními hrdiny, pak vám doporučuji před čtením komiksu shlédnout alespoň první díl seriálu, abyste byli trošku v obraze. Díky tomu si budete moci vychutnat řadu vtipných hlášek a situací, které bez základních znalostí seriálu nemusí být čtenářem pochopeny, nebo mu nebudou připadat zábavné.

Futurama dobývá vesmír obsahuje čtyři delší příběhy. V prvním s názvem Ledově ostré zametání se dozvíte, co může způsobit meteorický déšť na Zemi a jak si povedou zaměstnanci Planet Expressu v olympijském týmu účastnícím se disciplíny zvané zametaná. Velmi vtipný (možná až šílený, i když to lze říct o všech příbězích Futuramy) je díl Lék na obyčejnou rýmu, v němž Fryovo nachlazení vyvolá u všech ostatních nemoc projevující se tak, že podlehnou všem podvědomým touhám. To povede k tomu, že si Leela bude hrát nahá s veverkami na stromě, divoká Amy zklidní a bude se snažit rozlousknout matematické hlavolamy a hlasatel televizních zpráv Morbo bude na všechny strany pět o lásce a přátelství. Velmi vydařený je rovněž příběh Zrůdný Fry, v němž zavítáte do stanu vystavujícího zrůdy, mezi nimiž neschází siamská sedmerčata, vousatá žena a především Fry se svým vystouplým pupíkem, který je v budoucnosti skutečnou raritou. Do robopekla se přesunete v posledním příběhu S Bendrem nejsou žerty.

Kromě hlavních příběhů se můžete těšit i na krátký příběh Nepřátelská proměna, v němž se stanete svědky společného nákupu Amy A Leely a jejich následné proměny. Speciálním bonusem je kapitola Jak nakreslit Frye a Bendera, v nichž se naučíte krok za krokem vlastnoručně vytvořit tyto originální postavičky. Zpestření se dočkáte i ve vtipné reklamě na Branniganovu tyčinku s názvem Kapitánská kláda nebo v o něco méně vtipném výčtu věcí, které má Bender v břiše.

Přestože jde už o čtvrté pokračování komiksové série, neztrácí nic na své čtivosti a zábavnosti. Komiks Futurama dobývá vesmír vřele doporučuji všem fanouškům seriálu, mezi něž se řadím i já.

Na závěr si můžete přečíst pár vtipných hlášek z komiksu:

Leela: „Mám ráda knihy.“
Bender: „Já taky. Jsou z nich super tácy na drinky.“
(Futurama dobývá vesmír. Přel. V. Petrášová. Brno: Jota, s. 46)

Hermes: „Venku je nějaké makro-mikroorganismus a míří sem! Je obrovské, hnusné a pomalé a hltá všechno, co mu stojí v cestě. A tentokrát to není Zoidberg!“ (Tamtéž, s. 60)

Leela: „Nemůžu uvěřit, že jsou Fry a Zoidberg mrtví! To je strašné!“
Profesor Farnsworth: „Oba mohli světu ještě tolik dát! Zdravé orgány, silné kosti, plně funkční oči, uši a močové měchýře... To prostě není fér!“
(Tamtéž, s. 84)

Komiks Futurama dobývá vesmír vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení