Komiksy

Opičí muž v komiksovém vydání

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
tarzan

Máte rádi dobrodružné příběhy? A co třeba ty o Tarzanovi, muži, který byl po smrti svých rodičů vychován opicemi a stal se pánem celé džungle? Pokud jste si zamilovali romány či filmy o tomto odvážném hrdinovi, neměli byste si nechat ujít ani komiks s názvem Tarzan: Éra Joea Kuberta, který vydalo nakladatelství BB art ve spolupráci s vydavatelstvím Crew.



komiksJak vidíte z podnázvu první komiksové knihy o Tarzanovi, je jejím autorem Joe Kubert. Ten se chopil jak scénáře jednotlivých příběh, tak kresby, která vyniká ostrými konturami a pestrými barvami (i když ty má na svědomí Tatjana Woodová, navíc byly pro dané vydání restaurovány). Ve svých kresbách dokázal zachytit hlavní vlastnosti Tarzana: divokost, sílu i mrštnost. Z obrázků lze přímo cítit rychlost Tarzanových pohybů i divokých zvířat, s kterými je nucen se utkat. S úžasem budete sledovat jeho boje se lvy nebo divokými opicemi, při nichž neváhá použít rozličné vlastnoručně vyrobené zbraně ani vlastní pěsti. Kresby rovněž mistrně zachycují pestrost džungle, takže si budete při prohlížení obrázků připadat, jako kdybyste sami procházeli hustou travou a museli se prodírat hustými liánami po stromech. Kresby se snaží o reálné zachycení skutečnosti, přesto ponechávají dostatek místa pro čtenářovu fantazii.

Kniha obsahuje prvních osm sešitů, které vycházely během roku 1972 (další byly vydávány až do roku 1976). Většina z nich se opírá o původní dobrodružné romány, kterými se proslavil Edgar Rice Burroughs, otec literárního Tarzana. Joe Kubert je však dokázal rozvinout a vytvořit z nich originální celek, který nepřekonal snad žádný z jeho následovníků.

Jednotlivé příběhy vypráví Tarzanovy příhody od úplného počátku, tedy od vysazení lorda a lady Greystokových na opuštěném ostrově, narození jejich syna a následném únosu dítěte divokými opicemi. Po čtyřech příbězích s názvem Zrození opičího muže následuje vyprávění Země obrů, v němž bude Tarzan bojovat s obrovskými krokodýli a lvy, ale především s lidskou touhou po moci v podobě zázračného pramene. V kratším příběhu Zajatec čelí Tarzan velikému nebezpečí v podobě divokého kmene, který pokládá opičího muže za ďábla. Seznámíte se také s nejmladším členem opičí tlupy jménem Balu, jehož vděčnost si Tarzan získá záchranou před krvelačnými pumami. Knihu uzavírá příběh Noční můra, v němž Tarzan poprvé okusí alkohol, což u něj způsobí divoké vidiny v podobě útočícího kamenného lva nebo obrovského hada s lidskou hlavou a rukama.

I když příběhy vznikly na začátku 80. let minulého století, čas neubral nic na jejich přitažlivosti. Pro českého čtenáře je to navíc první příležitost seznámit se s Tarzanem v podání klasika Joea Kuberta (pokud tedy neměl možnost číst přímo originál). Toto seznámení byste si neměli nechat ujít.

Když večer zakryje neproniknutelnou džungli svým temným pláštěm, začne se odehrávat hrůzu nahánějící primitivní rituál! Tento obřad zůstal nezměněn po mnoho zapomenutých věků táhnoucích se až do dávné minulosti... Je to rituál dum-dum... A mezi jeho divokými účastníky je i opičí muž Tarzan!
(Kubert, Joe. Tarzan: Éra Joea Kuberta. Přel. Ľudovít Plata. Praha: BB art – Crew, s. 38.)

Komiks Tarzan: Éra Joea Kuberta vydalo nakladatelství BB art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení