Komiksy

Koralína – hororový komiks pro děti

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
ilustrace

Máte rádi klasické pohádky zasazené do moderní doby? Pak si určitě přijdete na své v komiksovém vydání fantasy novely pro děti Koralína, která je počinem Neila Gaimana. Tento mistr tajemna a fantazie se proslavil zejména legendárním Sandmanem a nadšeně přijatými Nikdykde, v nichž už si pohrával s pohádkovým žánrem. Ale až Koralína byla napsaná jako klasický pohádkový příběh pro děti a rázem se stala osobitým fenoménem hned po prvním vydání knihy v roce 2002.



komiksNeil Gaiman si vzal k ruce jedinečného a neopakovatelného výtvarníka Phillipa Craiga Russella, který není ve světě komiksu rozhodně žádným nováčkem. Společnými silami pak vzniklo dílo, které se okamžitě stalo bestsellerem a stejně jako jiné autorovy knihy bylo přeloženo do mnoha jazyků.

Koralína přitom není příběh, který by vynikal originalitou. Neil Gaiman se nechal do značné míry inspirovat knihou Alenka za zrcadlem, jejíž příběh zasadil do skutečného světa. Koralína je jakousi variací na tajuplné místo, na kterém se ocitne hrdinka, aby čelila nejrůznějším nástrahám. Tou hrdinkou je zvídavá a chytrá holčička Koralina Jonesová, která se s rodiči přestěhuje do nového domu. Příběh začíná jednoho deštivého dne o letních prázdninách, kdy venku padají z nebe provazce vody, Koralína se nudí a rodiče na ni kvůli práci nemají čas. Prozkoumává tedy starý dům, ve kterém s ní bydlí dvě bývalé herečky, slečna Spinková a slečna Forciblová, a starý pán s mohutným knírem, který tvrdí, že cvičí myší cirkus. A je tu ještě jeden obyvatel, a to černá kočka, která nikomu nepatří a která si žije svým vlastním životem. V domě je čtrnáct dveří, z nichž třináct je možné otevřít… Právě u nich v salonu jsou zamčené dveře, od nichž má klíč jenom maminka. Tajemné zazděné dveře, které by měly vést do prázdného bytu, ale znamenají bránu do jiného světa. Když je Koralína druhý den otevře, namísto zdi se za nimi objeví tajemná chodba, která vede do domu, v němž žije tadruhá matka, která má místo očí přišité velké černé knoflíky a která si chce nechat Koralínu ve svém světě, a proto jí ukradne rodiče. Celý příběh pak pokračuje duelem mezi Koralínou a toudruhou matkou, s níž Koralína bojuje o duše tří dětí, které tadruhá matka unesla před ní a které zůstaly navěky v jejím světě, a o duše svých rodičů. Jako každá správná pohádka má i tento příběh šťastný konec, Koralína zvítěží nad toudruhou matkou s pomocí talismanu, který jí věnovala její podivínská sousedka, a s pomocí černé kočky, která s ní zůstane i v „normálním“ světě.

V čem je tedy tento příběh jiný od klasických pohádek? Je to především postava Koralíny, která je dětskou hrdinkou dneška. Je dítě, ale chybí jí dětská naivita. Je pragmatická stejně jako dnešní doba, a proto jsou pro ni pohádkové reálie něco, co ji nemůže vyvést z míry. Tento fakt je při hlubším zamyšlení poměrně děsivý, ale na druhou stranu si čtenář uvědomí, že pokud chce Koralína obstát před toudruhou matkou a před „normálním“ světem, nic jiného jí nezbývá.

Ačkoli je Koralína knihou psanou pro děti, příběh je napsán tak, že patří k poměrně dobře vykresleným hororům. Je to temné a nebezpečné vyprávění, ve kterém ožívají noční můry jako z říše Stephena Kinga. Svět, který Koralína postupně odkrývá, sice není plný nestvůr, ale pojetí děsu a ošklivosti zde představují knoflíky, které mají všechna stvoření ovládaná toudruhou matkou namísto očí. Přitom knoflíky nejsou ničím, čeho bychom se báli, ale Neil Gaiman je používá v nových souvislostech, díky kterým má pohádka značně hororový ráz.

Koralína reflektuje vzájemný vztah dětí a rodičů, kteří na ně v dnešní uspěchané a hektické době nemají čas. Kdyby se o ni její rodiče nestarali jen po té materiální stránce, ale věnovali jí i lásku a čas, příběh by mohl těžko vzniknout. Neil Gaiman je proslulý postmoderními variacemi na všechno možné a ani v tomto případě nezklamal. Otázkou je, do jaké míry lze popularitu novely přičíst na konto jeho jménu, anebo za ni může napětí, které nás donutí odložit knihu až v okamžiku, kdy víme, že zazvonil zvonec a pohádky je konec.

Komiks Koralína vydalo nakladatelství Comics Centrum

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení