Komiksy

Komiksy: Frank Miller – 300: Bitva u Thermopyl

1 1 1 1 1 (1 hlas)
ilustrace

Frank Miller je legenda komiksového světa. Spolupracoval s nejvyhlášenějšími komiksovými nakladatelstvími, především s DC, Marvel a Dark Horse, a na svém kontě má řadu skvělých počinů, jako je Batman (Návrat temného rytíře), Daredevil, Elektra nebo Sin City. Nyní se čeští fanoušci dočkali vydání jednoho z jeho nejlepších příběhů, a to komiksu 300.



komiksO čem tento komiks vypráví, snad není nutné připomínat, zvlášť když byl podle něj natočen film pod režisérskou taktovkou Zacka Snydera. Ten mohla většina z vás vidět nejen v kině, ale už i na televizních obrazovkách (na těch jste mohli nedávno shlédnout i šílenou parodii s názvem Tohle je Sparta!). A právě film stojí i na počátku samotného komiksu. Frank Miller totiž přiznává, že byl při psaní svého příběhu inspirován filmem 300 Sparťanů, na který jej vzali ještě jako malého chlapce rodiče do kina (film byl natočen roku 1962).

Tehdy byl mladý Miller fascinován statečností malé hrstky Sparťanů, která se postavila perské přesile, a to s vědomím, že se vrátí domů pravděpodobně na štítě, a nikoliv se štítem v ruce. Jejich odhodlání chránit vlastní zem – a především čest – před nepřítelem dokázal Miller skvěle přenést do svého příběhu. Všichni spartští hrdinové si jdou hrdě za svým cílem, o čemž vypovídají jak jejich slova (kterých je však poskrovnu málo, protože řečnění přísluší athénským chlapečkům), tak činy. Přestože čtenář po celou dobu ví, jak vše dopadne (pokud tedy nezaspal hodiny dějepisu), nemůže se od komiksu odtrhnout, dokud se nedostane až na samý konec. A i poté se mu bude po několik nocí možná zdát o tom, jak jde ve sparťanském šiku se štítem a s kopím namířením proti Xerxovi a jeho zrůdám.

Na komiks jsem četla řadu recenzí. Najdou se mnozí, kteří mu vytýkají historickou nevěrohodnost, grotesknost, neoriginálnost... Musím jim však oponovat. Zaprvé si autor nehraje na žádného rádoby historika a jeho komiks není žádnou odbornou publikací. Prostě se v něm snaží popsat, jak on sám pohlíží na jednu kapitolu evropských dějin. Jde mu o oslavu lidské statečnosti. Oněch tři sta mužů se postaví proti barbarům, protože je to jejich povinnost. Je to vlastně alegorie zobrazující na základě skutečné události, k níž došlo před mnoha staletími, dnešní stav: i my se snažíme bránit svou zemi, svou kulturu před vším, co by ji ohrozilo. Třeba před teroristickými útoky. Jen se obávám, že by se oněch tři sta, kteří by šli na jistou smrt, našlo mezi námi jen stěží. Nebo byste obětovali svůj život pro vlast? Možná dnes znějí slova, jako je vlast, povinnost a čest, příliš plytce. Možná proto působí na někoho 300 groteskně, až komicky. Přesto však doufám, že někteří čtenáři budou číst mezi řádky a zamyslí se nad situací kdysi a nyní. Možná zjistí, že se tolik věcí nezměnilo. Jen bitva by možná vypadala trošku jinak. Štíty by nahradily tanky a místo mečů a kopí by se užívala nějaká moderní technologie. Bohužel...

Komiks 300 je pro mě především pastvou pro oči. Líbí se mi Millerův styl – dokáže zachytit vše s velkou přesností, přestože ponechává mnohé nedořečené. V komiksu převládá pár barev, které Millerovým kresbám dodala jeho manželka Lynn Varleyová: žlutá (s odstíny oranžové a hnědé), červená a černá. Barvy země, krve a strachu. Nečekejte tedy žádné kýčovité obrázky, jako tomu bývá u komiksů se superhrdiny. Naopak – vše je jakoby pod nánosem prachu, který Miller jen zlehka oprášil, aby mohl převyprávět dávný příběh.

 

Myslím, že se mu to povedlo. Alespoň u mě.


„Tak jako tehdy se blíží šelma, trpělivá, sebevědomá a čichem vychutnává blížící se hostinu. Jenže tahle šelma je tvořena muži a koňmi a kopími a meči. Je to armáda, obrovská nade vše pomyšlení, připravená pohltit malé Řecko...“

„To je rouhání! To je šílenství!“
„To je Sparta.“


300: Bitva u Thermopyl
Autor Frank Miller
Překlad Jan Kantůrek
Ilustrace Lynn Varleyová
Nakladatelství Comics Centrum
Místo vydání Praha
Rok vydání 2011
Vydání 3.
Počet stran 84
ISBN/EAN 978-80-86839-76-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení