Komiksy

Garfield stále překvapuje, tentokrát ve 3D

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
garfield

Ano, je tomu tak. Dočkali jsme se nové série příběhů o Garfieldovi, nejslavnějším kocourovi světa (snad mě po tomto tvrzení milovníci Hello Kitty neukamenují). Tato série je určena pro dětské čtenáře, čemuž odpovídá i jim přizpůsobená grafická úprava. Nový Garfield je hodně barevný, velký (nechybí obrázky přes celou stranu A4) a především má rozměr navíc.



knihaZapomeňte na staré černobílé stripy, na něž jsme si začali zvykat díky nedávno vydanému nultému číslu Garfielda ve velkém, a začněte si zvykat na Garfielda ve 3D provedení. Podívejme se nyní blíže nejen na vizuální provedení, ale především na jednotlivé příběhy, které kniha Garfieldova show č. 1: Prokletí kočičáků a další příběhy svým čtenářům nabízí.

Kniha obsahuje celkem pět delších příběhů. V prvním z nich s názvem Rodinný portrét se dozvíte, jakou práci dá udělat pěknou rodinnou fotografii a co vše vás při této činnosti může vyrušit. Ve druhém – Láska k Nermalovi – budete s hrůzou sledovat, jak se Garfieldův milovaný medvídek Pooky ocitne v popelnici a jak se ho (i když s postranními úmysly) ujme Nermal, nenáviděný kocour ze sousedství. Neschází ani příběh o Garfieldově lásce k rybičkám; a nebyl by to Garfield, kdyby tato láska neprocházela žaludkem (o jeho akvaristickém koníčku ledacos vypovídá i název příběhu Rybožrout). Hlavním příběhem je Prokletí kočičáků, které vás přenese do Egypta do dob, kdy zde místo lidí vládli kočičí faraoni. Nakonec se v příběhu Lovci kostí zapojíte do archeologických vykopávek, které ale Garfieldovi pořádně znepříjemní život.

Jak vidíte, příběhy jsou poměrně nevšední. I když se v nich Garfield projevuje jako onen mrzutý lenivý kocour, který nemyslí na nic jiného než na lasagne a svůj pelíšek, postavil ho jeho tvůrce Jim Davis do zcela nových situací (tedy kromě příběhu, v nichž loví rybičky z akvária – tento motiv se ve stripech s Garfieldem objevuje od počátku). Novinkou nejsou pouze situace, ale i exotické prostředí, kterým se vyznačuje příběh, jenž dal název celé knize.

Z toho důvodu může skalním fanouškům Garfielda připadat tento komiks až příliš modernizovaný (i vzhledem ke své grafice), což vede k domněnce, že jde pouze o komerci. Vždyť 3D rozměr pronikl i na filmová plátna, proto se musel co nejdříve dostat i do takové klasiky, jako je Garfield, aby se lépe prodával! Ano, možná jde pouze o komerční tah, ale na druhou stranu může 3D komiks řadě čtenářů imponovat, především těm mladším, kteří se třeba prostřednictvím této knihy setkají s Garfieldem poprvé.

Co však první knize z nové série schází (a myslím, že je to to nejpodstatnější), je humor. S lítostí musím konstatovat, že jsem se při čtení někdy až nudila. Garfieldovi zde chybí ona pověstná „šťáva“ spočívající v promyšlené souhře komiky situační a jazykové. Příběhy jsou příliš rozvláčné, což možná plyne z oné zmíněné délky. Zatímco v kratičkých stripech skládajících se třeba jen ze tří obrázků dokázal Davis rozesmát nejednoho čtenáře, tentokrát se mu to povede u málokoho.

Toto mé hodnocení možná pramení jen z toho, že se nedokáži vžít do věkové kategorie, které je kniha určena (i když jsem se o to co nejvíce snažila). Přesto si myslím, že si Garfieldova show č. 1: Prokletí kočičáků a další příběhy najde své čtenáře, třeba už jen díky svému přitažlivému grafickému provedení.

 

Komiks Garfieldova show č. 1: Prokletí kočičáků a další příběhy vydalo nakladatelství Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení