Komiksy

Žádní přeživší a spousta lží

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Comics Centrum vydává sérii Parchanti, která si získala řadu příznivců. Jde totiž o jeden z mála ryze špionážních komiksů, které vychází v našich končinách. Dnes se proto podíváme na první díl s názvem Vsaďte si, jenž vás hned od prvních stran vtáhne do světa korupce a lží.



komiksSeznámíte se v něm s šesticí ostřílených pěšáků, kteří pracují pro agenturu CENTAC v rámci mobilního operačního komanda. Svou práci si užívají se vším všudy až do dne,  kdy se jich pokusí agentura zbavit. A to dosti radikálním způsobem – díky nehodě vrtulníku. Naše partička ale tuší, že něco není v pořádku, a tak se jim podaří s agenturou pěkně vyběhnout. Nejen že nehodu přežijí, ale dokáží se dostat k informacím, které mohou potopit agenturu i se CIA.

V týmu najdete typické akční postavy (odstřelovače, krásnou agentku), ale třeba i poněkud potrhlého počítačového experta. Nechybí mezi nimi samozřejmě ani ten, kdo hraje na obě strany a který překazí partičce dobře rozehranou partii. Ale víc napovídat nebudu, protože vás asi překvapí, která postava to ve skutečnosti je.

Na Parchantech oceňuji především to, že jde o příběh z reálného světa. O korupci a nekalých praktikách nejen CIA mluví kdekdo, takže proč by příběh vyprávěný v komiksu nemohl být založen aspoň částečně na pravdě? Na rozdíl od komiksů se superhrdiny tu budete obdivovat obyčejné lidi, kteří se nebojí podívat smrti do očí. Jsou to praví akční hrdinové, kteří k boji proti nepříteli nepotřebují žádné superschopnosti, ale jen vlastní inteligenci a odvahu.

Děj plyne velice rychle, možná zpočátku nebudete ani stíhat, co se děje. Rychle se střídá akce za akcí stejně jako jedno odhalení za druhým. Budou parchanti mít dost odvahy, aby vytáhli celou špínu navenek? A nevzali si moc velké sousto, které je bude stát životy? Tyto otázky si budete klást až do konce.

Autorem námětu je Andy Diggle, kresby se ujal Jock. Kresba je velice dynamická a realistická. Zaujalo mě na ní především, jak si Jock vyhrál s barvami. Miluje jednobarevné plochy doplněné černou barvou, stínování u něj téměř nenajdete. Barevné výjevy střídá velice rychle, čímž podtrhuje rychlost vyprávění.

Komiks vychází v překladu Kamila Bernáška.

il


Komiks Parchanti: Vsaďte si vydalo nakladatelství Comics Centrum

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení