Komiksy

Není rodina jako rodina

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Franka Millera zná každý, kdo má základní přehled v komiksové tvorbě. Jeho jméno je spojeno především s komiksovou sérií Sin City, kterou u nás vydává Comics Centrum. Zde se zaměřím na jeden díl z této populární řady, a to na Rodinný hodnoty.



komiksZ názvu je jasné, že v tomto dílu půjde především o rodinné vztahy. Jenomže není rodina jako rodina. Pevné svazky mohou být nejen mezi pokrevními příbuznými, ale i těmi, u nichž se ono pověstné pouto vytvoří nečekaně, avšak s o to větší vzájemnou oddaností. A ta může zajít až tak daleko, že pro tohoto druhého uděláte cokoliv, třeba se vydáte i na stezku pomsty vedoucí před hromady mrtvol. O tom se přesvědčí i Dwight McCarthy, vypravěč celého příběhu, provázený nádhernou Miho.

Díl Rodinný hodnoty tvoří celistvý příběh. Zpočátku nebudete vůbec chápat, proč hlavní hrdinové tak naléhavě hledají muže nevalné pověsti. Pomocí flashbacků si však postupně poskládáte střípky mozaiky, zachycující strhující příběh lásky a msty. Víc vám prozradit nemohu, protože byste přišli o požitek ze závěrečného poznání. A musím vás dopředu upozornit, že budete velice překvapeni...

Město hříchu se opět představuje v plné kráse. Tedy pokud si pod krásou představíte pelech, v němž se spolu válí všeho schopní padouši spolu s prostitutkami ze Starého města. I mezi nimi lze ale nalézt pár výjimek, které se snaží udržovat základní, třeba i ty rodinné hodnoty při životě. Jenže v Sin City platí trošku jiná pravidla než ta, na která jsme zvyklí. Pokud zatouží někdo po vendetě, pak neváhá sáhnout po sekáčku na maso a vyříkat si to s vámi z očí do očí (nebo spíš ze sekáčku do masa?). Není tedy divu, že s tímto přístupem ve městě dochází k jedné vraždě za druhou, a tak ani nikdo neřeší, když se ke slovu přihlásí další mstitelé bojující za své dávno ztracené ideály. Za ztracenou lásku, ať jde o lásku mileneckou, lásku mezi pokrevními příbuznými, přáteli či parťáky.

Kresba je tradičně černobílá. Vzhledem k tomu, že se děj odehrává v noci, převládají obrázky na černém pozadí. Autor si pohrává s podrobnostmi, jindy však zachytí postavy pomocí jediné barvy bez jakýchkoliv detailů.

Komiks doporučuji všem milovníkům tvorby Franka Millera a jeho Sin City. Je to opět skvělé dílo, které si zaslouží nejen stát se součástí vaší komiksové sbírky, ale především být znovu a znovu čteno. I když budete znát hlavní zápletku, stále můžete objevovat nové roviny díla, které v sobě spojuje hned několik žánrů od klasické detektivky až po akční komiks či noir.

il


Komiks Sin City: Rodinný hodnoty vydalo nakladatelství Comics Centrum

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení