Komiksy

Simonův kocour, miláček čtenářů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Kocour Garfield má velkou konkurenci! Je jím postavička kocoura, kterou poměrně nedávno vytvořil Simon Tofield. S jeho stripy jste se mohli seznámit prostřednictvím internetu (třeba na YouTube má jeho postavička více než 50 milionů fanoušků), navíc si nyní můžete přečíst i jeho příběh v knize, kterou nedávno vydalo nakladatelství Paseka.



Tato kniha má jednoduchý název Simonův kocour na toulkách. Onen Simon je nejen samotný autor, ale i postava vystupující v několika stripech v knize obsažených. Simon je obyčejný muž, který má zcela obyčejnou kočku. A tak není divu, že s ní zažije spoustu dobrodružství i peprných chvilek, jak to už u takových koček bývá. Kočky jsou totiž velice specifický živočišný druh, který se v mnohém podobá nám lidem. Tak třeba milují měkoučké křeslo, rády si hrají se vším, co se jim dostane pod ruku (třeba s toaletním papírem nebo lepicí páskou, obzvlášť oblíbenou hračkou jsou pak hodiny s kukačkou), a samozřejmě se zajímají o vše, co právě dělá jejich páníček. Jen lásku ke koupání po nás jaksi kočky nezdědily, a tak se jednoho dne Simonův kocour raději vydá na vandr, než aby dál snášel domácí násilí v podobě sprchy a mýdla.

kniha


Na cestě kocour potká řadu zvířátek, od těch nejmenších (žížala, myšky) po ty větší (kráva, medvěd). Zažije s nimi hodně legrace, především když se snaží drobné živočichy ulovit (má přece hlad!). Někdy vyjde kocour z bojů jako vítěz (podaří se mu třeba zastrašit svými drápky štěkajícího pudla), většinou je ale tím poraženým (jednomu ptákovi se třeba podaří kocoura zavřít do skleníku a pak si nad ním uspořádá ptačí párty, přičemž uvězněný kocour musí všemu přihlížet zpod skla).

Během putování zamíříte nejdříve do lesa a poté na statek, kde se spolu s kocourem přesvědčíte o tom, že není jednoduché ukrást vajíčko, nebo dokonce ulovit kuře, zvlášť když jsou na dohledu vychytralé slepice. A už vůbec není dobré dojit krávu tím, že jí zataháte za ocas; může to totiž skončit ne příliš voňavou hromádkou a velkým trapasem.

Přestože je v knize prostřednictvím obrázků vyprávěn celistvý příběh, lze jej rozčlenit na jednotlivé stripy. Někdy si autor vystačí s jediným obrázkem, jindy je minipříběh vyprávěn na několika obrázcích. Text k vyprávění není užit vůbec, takže tradiční bubliny byste hledali marně.

Kresby jsou černobílé. Přestože vypadají jednoduše, autor si dal velikou práci s vykreslením nejrůznějších detailů, především když kreslil prostředí lesa a statku plného rozličných zvířátek. Samotný kocour možná trošičku připomíná o něco slavnějšího Garfielda (jak by ne, když jde rovněž o kocoura), na rozdíl od něj je ale celý bílý a má o něco špičatější uši. A je také o něco štíhlejší (čímž samozřejmě mého milovného Garfielda nechci nijak urazit).

Simonův kocour je zdařilá postava, která má před sebou určitě velikou budoucnost. Doufám proto, že se brzy dočkáme další knihy, ať už shrnující kratičké stripy bez návaznosti, nebo jednoho delšího příběhu, jako je tomu v publikaci Simonův kocour.


Knihu Simonův kocour na toulkách vydalo nakladatelství Paseka

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení