Komiksy

Dobrodruh Indiana Jones třikrát jinak

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
obr

Máte rádi příběhy Indiana Jonese, největšího dobrodruha všech dob? Pak vám asi neuniklo, že nakladatelství BB art nedávno vydalo první díl omnibusu, shrnujícího hned tři komiksové příběhy s tímto úžasným hrdinou...



komiksJe rok 1939 a na Barnettově univerzitě probíhá výuka archeologie pod vedením doktora Henryho Jonese juniora. Přednášku naruší neznámý muž, který přinese uznávanému profesorovi tajemný předmět, který se ukáže být klíčem k artefaktu nalezenému při dřívější expedici na Islandu.... Takto začíná první dobrodružství Indiana Jonese s názvem Indiana Jones a osud Atlantidy. Už z názvu poznáte, co bude cílem nové výpravy. Ano, je to bájná Atlantida, země nevídaných možností, kontinent dávno ztracený, avšak po stovky let hledaný. Mezi ony hledající se dostává i Indiana Jones s přitažlivou Sophií Hodgoodovou, které – jak jinak – pronásledují Hitlerovi přívrženci toužící získat moc tajemného orichalku.

Ve druhém příběhu Bouře v Orientu se přenesete do Indie, kde se stanete svědky objevení starých svitků napsaných sanskrtem, obsahujících Buddhova slova. Ta mají velikou moc, mohou sjednotit přívržence Buddhova učení po celé Asii. Toho se snaží využít japonští vojáci, přívrženci Hitlera. Proti nim se však spolu s Indianou Jonesem a jeho kolegyní Sophií postaví i Hadí dáma, ochránkyně utlačovaného lidu. V příběhu se tak dostávají mnohem více do popředí i politické kulisy, a to nejen nebezpečí druhé světové války, ale i utlačování lidu v Asii.

Nová ženská postava se objeví i v třetím příběhu Indiana Jones a Zlaté paže. Tentokrát je jí krásná Francisca, vydávající se do džungle hledat svého ztraceného bratra po boku se svým ochráncem Jonesem. Ten bude čelit zfanatizovanému davu i muži, který získá Zlaté paže mající schopnost tvarovat kámen.

Z těchto krátkých anotací na jednotlivé příběhy vidíte, že jde vskutku o tradiční příběhy s Indianou Jonesem. Všechny se odehrávají v exotickém prostředí (Afghánistán, Indie, Nepál aj.). Postavy jsou často přesouvány z jedné země do druhé bez jakýchkoliv vysvětlivek, čímž sice děj nabírá na rychlosti, ale čtenáře tento rychlý spád události spíše zmate.

Příběhy mají společné i typy postav, které v nich vystupují. Samozřejmě všechny z nich spojuje hlavní hrdina (jinak by to ani nešlo), avšak v žádném z nich nesmí navíc chybět krásky v nesnázích a „ti zlí“, v tomto případě buď přímo němečtí vojáci, nebo jiní Hitlerovi přívrženci. Jedinou výjimkou je druhý příběh, kde se nově objevuje postava malého chlapce Khamala, který zanese do příběhu nový vítr a zaslouží se o řadu vtipných hlášek i situací.

Přestože je svět Indiana Jonese většinou klasicky černobílý, tj. rozdělený na ty dobré a zlé, můžeme u autorů vysledovat snahu o boření vžitých mýtů. Jedním z nich je například zobrazení ženy jako nemožné naninky, která se nedokáže o sebe postarat. V komiksu se sice několikrát objeví toto klišé záchrany krásné ženy před násilníky či vrahy, avšak často je narušováno; ukáže se, že ona kráska se dokáže bránit sama, a to dokonce mnohem lépe, než by to svedl jakýkoliv muž. Některé pasáže jsou tak velice vtipné, především když autoři přistupují ironicky k těmto klišovitým romantickým scénám.

V prvních dvou příbězích bude možná některým čtenářům chybět láska mezi hlavními hrdiny. Mně osobně nechyběla, protože jsem nikdy nechápala, jak se může Indiana Jones v každém příběhu zamilovat do jiné ženy, aniž by u jedné z nich vydržel delší dobu. Ale to je asi dáno náturou dobrodruhů. Nicméně onu opravdovou lásku naleznete alespoň v posledním příběhu, kde to mezi Indianou Jonesem a krásnou Franciscou pořádně zajiskří.

Už nyní asi tušíte, že první kniha komiksů bude napsána v duchu filmového zpracování s nezapomenutelným Harrisonem Fordem v hlavní roli. Sice budete už od začátku tušit, jak bude každý příběh pokračovat a jaký bude závěr, nicméně jde pořád o kvalitní zábavu určenou pro všechny milovníky postavy Indiana Jonese. Stačí tedy oprášit svůj klobouk, zastrčit si za pásek bič a vydat se na dobrodružství s první knihou omnibusu Indiana Jones.

 

obr


První kniha obsahuje tyto příběhy:

Indiana Jones a osud Atlantidy
Námět: Hal Barwood a Noah Falstein, Lucasfilm Games
Scénář: William Messner-Loebs, Dan Barry a Mike Richardson
Kresba: Dan Barry

Bouře v Orientu
Scénář: Dan Barry
Kresba: Dan Barry a Dan Spiegle

Indiana Jones a Zlaté paže
Scénář: Lee Marrsová
Kresba: Leo Duraňona

Komiks Indiana Jones: omnibus, kniha první vydalo nakladatelství BB art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení