Komiksy

Další příhody komiksové rodiny Simpsonů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
homer

Milovníci animovaného seriálu se žlutými postavičkami v hlavní roli si brzy oblíbili komiksovou sérii Simpsonovi, kterou na českém trhu vydává nakladatelství Crew. K titulům vydaným v rámci této řady se nyní připojil další díl s názvem Simpsonovi: Promenáda. Pojďme se tedy blíže podívat, co vše na vás v tomto bláznivém komiksu čeká...



komiksJak tomu u této komiksové série bývá, i zde se jedná o shrnutí čtyř sešitů, a to sešitu č. 24–26. Komiks tedy celkem obsahuje čtyři delší příběhy a čtyři kratší povídky spolu s dalšími drobnůstkami, jako je reklama na jasnovideckou horkou linku pro celebrity vedenou klaunem Sášou nebo parodie na Kunderův román, zde přejmenovaný na Nesnesitelnou lehkost pití (jen napovím, že se tento minipříběh odehrává ve Vočkově hospodě).

Hned první příběh s názvem Invaze kašparů vás zcela strhne do komiksového světa Simpsonů. Stanete se svědky volební kampaně, která se nečekaně přemístila do Springfieldu, aby tam kandidáti na prezidentský post soupeřili o nejvyšší úřad v zemi. To zcela změní dosud poklidný život springfieldským občanům, kteří budou muset přihlížet bezohlednému chování politiků vůči svým voličům: „Politici se nám naprosto odcizili. Posunuli jsme se z kategorie nepodstatní do kategorie postradatelní!“

V druhém příběhu Marge útočí si možná připomenete některý ze starších seriálových dílů, v němž Marge rovněž protestovala proti pořadům vysílaným v televizi. Tentokrát si nevezme na paškál pořady pro děti, ale diskuzní pořady, v nichž se lidé svěřují divákům se svými problémy. Překvapivě Marge ve své kampani uspěje a založí si vlastní televizní pořad; netuší ale, že s ní má nekalé plány starosta Quimby.

Zdařilé jsou i další dva hlavní příběhy. Autobus smrti vypráví o dalším pokusu Leváka Boba zavraždit Barta Simpsona, tentokrát za pomoci školního autobusu. Příběh Homerovi opravili mozek! je opět poněkud upravenou verzí televizního dílu, v němž jme zjistili, že Homerova nízká inteligence byla zapříčiněna pastelkou zasunutou v dětství do jeho mozku; v komiksovém příběhu se ale žádná pastelka vytahovat nebude, řešení je o něco jednodušší – Homer se zapojí do vědeckého experimentu, a tak jediná zázračná pilulka učiní z Homera skutečného inteligenta.

Z těchto anotací je vám asi jasné, že půjde o další díl nijak nevybočující z řady dosud vydaných komiksů série Simpsonovi. Některým čtenářům se nemusí líbit, že jsou v komiksech opakovány určité zápletky a situace, které byly užity už při tvorbě televizního seriálu, případně v předchozím koksovém dílu. Podle mého názoru to však u příběhů s tak dlouhou historií ani jinak nejde. Tvůrci musí pracovat s tradičním prostředím, se stále stejnými postavami a opakujícími se hláškami. Není tedy divu, že takového Leváka Boba neuvidíme v jiné situaci, než jak se pokouší zbavit se svého úhlavního nepřítele Barta Simpsona, nebo že si autoři berou tak často na paškál Homerovu hloupost či jeho „dobré“ sousedské vztahy.

Ukázkou klasického simpsonovského stereotypu je už samotný začátek komiksu: na první straně je zobrazena sousedská idyla – Homer zalévá trávník před svým domem a za plotem jeho soused Flanders opečovává kytky. Jenomže tato idyla končí, když z Flandersových úst zazní známé: „Nazdárek zdárek, sousedáčku!“ Je vám asi jasné, že Flandersův optimismus dovede Homera téměř k zuřivosti...

A já se ptám: vadí vám tato tak často se opakující situace s Flandersovým oblíbeným (a tedy tak často opakovaným) pozdravem? Mně tedy rozhodně ne. Dá se říci, že je tomu u většiny čtenářů podobně: své milované Simpsonovi si nedokáží představit jinak, než jak je znají z dřívějška, proto by bylo nerozumně (a kontraproduktivní), kdyby se tvůrci komiksu snažili o nějaké větší inovace.

Komiks Simpsonovi: Promenáda hodnotím kladně, a to i díky klasické kresbě navazující na seriálovou předlohu a díky vynikajícímu překladu Petra Putny.


„Já za to nemůžu. Šaty mi spadly samy... Byly špatně ušitý... Zapomněl jsem si pásek... Jsem oběť gravitace!“

„Bůh žehnej tomuto atomovému krytu.“


Komiks Simpsonovi: Promenáda vydalo nakladatelství Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení