Komiksy

Čirá anarchie psychopatie

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
lobo

Lobo, ach, ten věčně maniakální a přímočaře výstřední cvok, který nikoho ani v nejmenším nenechá na pochybách, že se setkal s bytostí, jež v sobě zahrnuje všechny čtyři jezdce apokalypsy současně. Kam vkročí, tam tráva neporoste aspoň tisíc let.



komiksTento chlápek, nemající s nikým a ničím ani to nejmenší slitování, je ztělesněním těch nejhorších nočních můr. Jisté obliby se u něj těší pouze vesmírní delfíni, nad nimiž dokonce drží ochrannou ruku, což zdůvodňuje těmito slovy: „Moje rybičky jsou jemné, rozkošné a jsou zkrátka tou nejčistší formou života, na kterou jsem kdy narazil. Potřebují někoho, jako jsem já, kdo se o ně postará…“

Toto tvrzení je v ostrém kontrastu ve vztahu k jeho činům. Vždyť Lobo zůstal jediným své rasy, neboť všechny ostatní obyvatele své mateřské planety vyhubil.

Comics LOBO – Poslední Czarnian překypuje krví i vyvrženými vnitřnostmi. Sadismus si v něm podává ruku s okouzlujícím cynismem toho nejhrubšího zrna, avšak to vše zaštiťuje a v notné míře odlehčuje svérázný černý humor pocházející z pera Keitha Giffena, jemuž asistují peprné dialogy zplozené Alanem Grantem a k navození celkového dojmu uprchlého chovance léčebny pro duševně choré pak podtrhuje karikující kresba Simona Bisleyho. Pro celou knihu je příznačná hýřivá barevnost, která na čtenáře ze stránek vysloveně cáká.

Setkáme se zde kupříkladu s úchylně fanatickým pravopisným komandem či s důchodci, kteří dohlížejí na dodržování přehnaně striktní mravnosti. Příběh je dynamický a překvapivě pointovaný. Důležitou roli v něm hrají zákulisní intriky, které však dokonale nabourává Lobova živelná spontanita. Jeho jednání by se dalo připodobnit k devastujícím účinkům tsunami a výbuchy hněvu pak k jaderné katastrofě s nesmazatelnými globálními důsledky.

Děj je prokládán zkazkami retrospektivně rekonstruujícími Lobovu historii plnou utrpení a bezmezného příkoří, jichž se dopouštěl na svém bezprostředním okolí. Divokost a agresivita, s jakou je napsán i nakreslen, nám do jisté míry může evokovat jiného velikána grafického románu, a to sice konkrétně Warrena Ellise a jeho věhlasnou sérii Transmetropolitan, jejímž ústředním představitelem je zuřivý reportér Spider Jerusalem. Avšak toto svěží dílko je přeci jenom na poněkud odlišené úrovni dotýkající se především sociálně společenských otázek, k nimž zaujímá značně kritický postoj než Lobo, který dozajista padne na úrodnou půdu především u hormonálním slizem rozjívených pubescentů mužského pohlaví.

Lobo je hlavně skvělá zábava sloužící k odreagování od ušlápnuté mizérie všední každodennosti. A pokud netrpíte pokryteckými předsudky ohledně násilí a vulgarity v literatuře, bez váhání se na něj vrhněte a nechte si dosyta pošimrat bránici… Ostatně, vždyť je to zdraví prospěšné.

lobo


Říká se, že porodní sestra, která ho přivedla na svět, cítila podivné, neznámé vzrušení v okamžiku jeho narození. Při pohledu zpět víme, že to byla zlá předtucha.
„Ďábel!“ vykřikla. „Vtělení ďábla!“
Nikdo nevěděl, o čem to mluví. Té nejmenované mučednici připadla pochybná čest být Lobovou první obětí. Stala se prvním choromyslným pacientem po více než deseti tisíci letech. Nikdo se nikdy nedozvěděl, proč si nechala znovu narůst čtyři prsty, které jí to zhoubné batole temnoty uraflo.

(Giffen K. LOBO: Poslední Czarnian. Přel. Š. Španihel. Crew: Praha 2011.)

Komiks LOBO: Poslední Czarnian vydalo nakladatelství Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení