Komiksy

Kebuloň je zpět! Ještě zelenější, šílenější a zábavnější

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Ano, je to tak, právě nyní se vrací náš velevážený a tak dlouho očekávaný Kebuloň alias Maska. Že nevíte, o koho jde? Tak to jste asi prospali poslední čtvrt století. Maska je totiž fenomén filmového a především komiksového světa.



knihaAsi takto: bylo nebylo, kdysi dávno se na světě objevila záhadná zelená maska. A kdo si ji nasadil, ten se změnil v zeleného maniaka majícího neuvěřitelné schopnosti. Maska je extrémně silná, téměř nepřemožitelná a vlastní stovky neuvěřitelných kostýmů, do nichž se ráda převléká v nejméně vhodných okamžicích. Kromě veselých oblečků má po ruce i celou řadu doplňků, od sekyrek, granátů a dalších zbraní až po předměty, které v jejích rukou mají jediný účel: karnevalový masakr! Že vám toto spojení nedává smysl? Nemusí! Maska totiž žádný smysl nemá. Hlavním cílem této postavičky se je totiž gejzír šíleností, které mohou být snad jen výplodem fantazie naprostého blázna.

V tuto Masku se může přeměnit kdokoliv, třeba takový obyčejný majitel antikvariátu, jeho zakřiknutá dceruška či ještě více zakřiknutý výrobce hraček. U všech postav, které se stanou nositeli masky, můžeme vysledovat jisté společné body. Jsou jimi především nějaké frustrace, které se díky masce dostanou na povrch, čímž se jejich život změní od základů. Díky magické moci se tito životní ztroskotanci rozhodnou své problémy řešit ihned a jakýmkoliv způsobem, i kdyby se muselo jít přes mrtvoly. A těch je v příbězích skutečně víc než dost.

Druhá kniha shrnuje celkem pět příběhů s Maskou v hlavní roli. Kladně hodnotím hned první příběh Honba za zeleným pokladem. V něm se k masce dostane dobrácký majitel bazaru, který se trápí svým životním fiaskem. Nevydělává moc peněz, nedávno přišel o manželku a musí se starat o dceru, která odmítá mluvit. Když se ale na scéně objeví Kebuloň, nebojí se tento ušlápnutý muž vyvolat válku celému Sky city a pomstít se na muži, který způsobil smrt milované osoby. Maska tu plní funkci mstitele, který se však po vykonání své msty stává neovladatelným přítěžkem. Zastavit se ji nepodaří ani poručíku Kellawayovi, kterého většina z vás zná už z první knihy komiksové Masky.

Veselejší příběh vás čeká v části Letem světem. Tento název je skutečně velice výstižný; čtenář tu bude cestovat do jiné dimenze, v níž ji od obyčejného zlodějíčka převezme generál Blaire. Ten se rozhodne díky své nově nabyté moci nastolit lepší řád, do cesty se mu ale postaví jak jeho vlastní vojáci, tak různí superhrdinové. Tento příběh je naprosto bláznivý, přesto v něm nechybí promyšlená struktura a samozřejmě i návrat do naší reality.

O něco vážnější je Jižní spojka. Masku si tentokrát nasadí mladík Martin, který chce pomocí masky najít svou pohřešovanou sestru. Tím se zaplete s nebezpečným šéfem orleanského podsvětí a navíc bude muset čelit i kouzlu voodoo.

Čtenáře, který nezapomněl některé reálie z předchozí knihy, zaujme kratičký příběh Nový návratu oživlého Ipkisse... Nebo tak něco. Jde snad o nejšílenější část z obou knih, protože tu vystupuje postava, která už dávno nepatří do světa živých. A právě tento zmrtvýchvstalý se zaslouží o zmasakrování téměř celého městečka, dokud si sama Maska neuvědomí, že jde o pouhou halucinaci.

Do reality se navrátíte v posledním příběhu Kdo si hraje, nezlobí. Zde se bude Maska (a v ní skrytý výrobce hraček) mstít svému šéfovi, a tak vymyslí zcela unikátní sérii hraček. Zde je jen škoda, že si autor nedal trošku víc práce a nevytvořil vskutku fantasmagorické hračičky, se kterými by si pohrála nejen Maska, ale i její oběti.

Druhá kniha je charakteristická neustálými skoky z různých realit. Je to vlastně taková cesta tam a zase zpátky, přičemž hranice mezi různými dimenzemi se zcela stírá díky Masce. Ta si tropí žerty ze všeho a ze všech kdykoliv a kdekoliv. Nebojí se vzít si na paškál nevinné děti stejně jako zbohatlíky, kteří si myslí, že jim patří svět.

Samotná maska se také neustále mění. Jednou je to klaun, který si chce jen tropit žerty z přihlížejícího publika, jindy zase bestiální vrah, který se mstí ve jménu toho, kdo ji právě nosí. Díky tomu je každý příběh originální, a tak si v omnibusu přijdou na své jak vyznavači klasičtějších příběhu s o něco vážnější zápletkou, tak ti, kteří jen rádi přihlíží často nesmyslným bláznivinám, které Maska vyvádí.

Komiks doporučuji všem fanouškům Masky. Těšit se můžete na skvělou (možná někdy až brutální) zábavu.


„Áááách ta vůně! To voní jako... vítězství! Nebo jako Vondráčková na rožní! Tak nebo onak, tohle se mi nelíbí! K zbláznění sladké a vtíravé!“

„Já jsem jenom skromný mystický artefakt. Tím, na kom záleží, co, co vynesu na povrch, je ten, kdo mě nosí. Kdybys byl úplně v pohodě, tak spolu můžeme jenom něco vyvést – stylově a v barvách. Když jsi ale chlápek s takovouhle břečkou emocionální zátěže... tak to aby sis radši dával majzla!“


Kniha obsahuje tyto příběhy:

Honba za zeleným pokladem (scénář Evan Dorkin, kresba Peter Gross)
Letem světem (scénář Robert Loren Fleming, kresba Gary Erskine)
Jižní spojka (scénář Rich Hedden, kresba Goran Delic)
Nový návratu oživlého Ipkisse... Nebo tak něco (scénář John Arcudi, kresba Doug Mahnke)
Kdo si hraje, nezlobí (Bob Fingerman, kresba Sibin)

Komiks Maska: omnibus, kniha druhá vydalo nakladatelství BB art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení