Komiksy

Kdysi dávno, v předaleké galaxii...

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Vlastně ještě dávněji, protože Kevin J. Anderson (Sága sedmi sluncí, Předehra k Duně, Star Wars: Akademie Jedi) s Tomem Veitchem (Star Wars: Dark Empire) zasadili svoje příběhy do doby až 5000 let před původní filmovou trilogii hvězdných válek a je to jedině dobře.



komiksOmnibus Letopisy rytířů Jedi je už třetí komiksovou knihou ze série Star Wars, kterou u nás BBart vydal. Musím se přiznat, že kniha druhá, Boba Fett, mi unikla, ale měl jsem možnost přečíst si první knihu Stíny impéria, takže jistá možnost srovnání tady je. Takže se na to podívejme: původní filmová trilogie Star Wars vytvořila opravdu rozsáhlý svět, ve kterém se může odehrávat milión příběhů v každém koutu jeho rozlehlé galaxie, stala se kultem a fantastickým místem, do kterého se jeho fanoušci rádi vracejí. Vstup této filmové ságy do komiksového média je logickým krokem, už jenom proto, že komiks jako médium, má k tomu filmovému asi nejblíže. Od doby, kdy byla v kinech uvedená původní trilogie, se svět Star Wars v komiksovém médiu neuvěřitelně rozrostl a v době uvedení epizod I až III už byl opravdu obrovským vesmírem. Cože? Že jste o tom neslyšeli? Nu ano, vlastně se to odehrálo všechno na západě, i když z dnešního pohledu je i to výmluva, protože třeba Poláci jsou na východ od nás a ví o tom víc než my. Zůstaňme radši jenom u konstatovaní, že toto prostě není země komiksům zaslíbená, a pojďme dál. Takže pokud nebudeme počítat tu marvelovskou adaptaci Epizody IV, kterou u nás v roce 1992 vydalo nakladatelství AGcomics a která zmizela v propadlišti dějin, můžeme říct, že se u nás objevily první komiksy ze světa Star Wars s 20 letým zpožděním. U prvních dvou omnibusů vsadil BBart ještě na jistotu a vydal příběhy s postavami, které jsou známé i u nás. První knihu jsem samozřejmě musel mít a musím říct, že mě hned upoutala svým monumentálním vizuálním stylem a opravdu pestrým světem, do kterého jsou příběhy zasazeny. Na druhou stranu ale dějově působila trošku jako bonus k původním filmům, už jenom proto, že především vyplňuje dějovou mezeru mezi filmy Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Letopisy jsou ale něco úplně jiného.

V této knize na žádné známe postavy nenarazíte, ale na druhou stranu budete svědky opravdu epického příběhu, ve kterém dojde k první velké bitvě mezi právě zrozenou republikou a mýtickým Sithským impériem. Dokonce i v této dávné době je sithské impérium už jenom báchorkou na strašení malých dětí a bylo by to tak i zůstalo nebýt sourozenců Gava a Jori Daragonových. Ti se po nešťastné smrti svých rodičů snaží v nehostinném světe Cinnagaru, v planetárním systému Kronos, přežít, jak se dá. Po rodičích jim nezbylo nic než stará vesmírná loď a i přesto, že mají oba velký potenciál síly, na jediovský výcvik nemají dostatek trpělivosti a volí cestu nejrychlejšího zbohatnutí: objevování nových obchodních cest. Ale ani tady se jim nedaří a nakonec jsou nuceni vsadit vše na jednu kartu, ukradnout svou vlastní loď a prchnout do neznámého vesmíru, odkud se vrátí jako boháči, nebo se nevrátí vůbec. Ovšem ještě tady byla třetí možnost, která nenapadla nikoho z nich, a to byla ta, že se jim zcela náhodně povede objevit cestu do zahnívajícího sithského impéria, kde jsou zajati a rozděleni, musí bojovat s temnou stranou a jejich loď se stane pro Sithy klíčem ke vstupu do republiky a rozpoutaní té největší války, kterou si galaxie pamatuje. Tento monumentální příběh je rozdělen do dvou částí (Zlatý věk Sithů a Pád sithského impéria), které zabírají něco přes polovinu celé knihy. Nechci tady moc rozebírat dějovou linii, ale můžu vám říct, že ačkoliv jde spíše o intriky než o laserové meče, čekají vás také obrovské bitvy. Kresba mě na některých místech doslova uchvátila a překonala i moje nadšení z prvního omnibusu. Je neskutečně dynamická a plná, využívá všechny možné úhly pohledu, a kdyby to byl film, byl by to biják za milióny dolarů. Tento příběh doplňují ještě dva další, které za tím prvním v ničem nepokulhávají, i když jejich primárním účelem je nám představit dva rytíře Jedi, kteří budou mít v budoucnu velký vliv na dění ve světe Star Wars. Tím prvním z nich je Ulic Quel-Droma a onderonské války příšer, ve kterém se seznámíme s mladým a samolibým rytířem Ulicem, který je zde vyslán na svou první samostatnou misi na svět Onderon, aby zde nastolil mír. Tím druhým je pak Sága Nomi Sunrider, v níž se seznámíme s mladou matkou Nomi Sunrider, manželkou rytíře Jediho, která se po nešťastných událostech vydává na pouť za manželovým mistrem, aby nakonec nalezla osud, který jí byl předurčen.

Celkově je tento omnibus zatím asi tím nejlepším ze světa Star Wars, co se na našem trhu objevilo, a můžu jej vřele doporučit jak malým, tak i velkým. Nejenom že je výborně nakreslený, ale jeho příběh je schopný existovat sám o sobě bez přímého vztahu k filmové trilogii.  Na druhou stranu pro fanoušky Star Wars představuje něco nového, co celé sérii přidává nový rozměr.

il


Komiks Letopisy rytířů Jedi vydalo nakladatelství BB art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení