Komiksy

Jste svědky naplňování proroctví, vnímáte přicházející stín...

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nakladatelství BB art vydalo již pátý omnibus, tedy souborné vydání vícero komiksových příběhů věnovaných mimozemským vetřelcům. Tentokrát vás čeká hned deset příběhů, v nichž se proti sobě utkají věčně útoční vetřelci a lidé, kteří se stále nepoučili ze svých předešlých zkušeností ze setkání s těmito nebezpečnými predátory a stále pokouší své štěstí.



komiksBohužel ve většině případů s ne zcela dobrým koncem, a tak většina pozemšťanů (vlastně už i mimozemšťanům, protože lidé se přesunuli postupně i na cizí planety) skončí buď jako líheň pro malé „roztomilé“ vetřelce, nebo jako pouhopouhý červený flek rozplácnutý na zemi, případně s méně či více krůpějemi rozesetými všude možně. Chybět samozřejmě nebudou ani výjevy pro otrlejší, tedy ty s vyhřezlými vnitřnostmi a napůl otevřenými lebkami.

Omnibus začíná třemi delšími příběhy. První, Čarodějnictví, zaujme hned od první stránky svou netradičností. Vše se odehrává na jakési planetě, kterou obývají dva proti sobě stojící tábory. Jeden z nich tvoří pokrokáři, tedy lidé pilně budující průmyslové centrum, a druhý členové tamní sekty, kteří se chtějí raději vrátit k původní víře. Problém je v tom, že tuto sektu vede od počátku typicky zákeřná postava jménem Muire. Jde o obtloustlého fanatika (trošku svým vzhledem připomínajícího postavičku Buddhy), který není žádný svatoušek. A tak, když se zdá, že svůj boj prohrává, vytasí svůj největší trumf v podobě vetřelce. Křehká Rachel se tak dostává do nelehké pozice – musí se postavit jak proti členům sekty, tak proti samotnému vetřelci. A aby toho nebylo málo, musí se vypořádat s jedním velikým tajemstvím o původu obyvatel celé planety i o původu samotného mimozemského nepřítele.

Poněkud jednodušší je příběh Unesený, ve kterém bude hrát hlavní roli jedno zmutované vetřelčí vejce. To se po delším putování dostane až na planetu rozkoše, kterou obývají vnadné společnice se svými bohatými zákazníky. Věčná radost, která na této planetě vládne, je ale narušena nezvaným hostem, který způsobí zkázu tohoto ráje pro muže. Přestože tento příběh patří k méně promyšleným (negativně hodnotím především až příliš nelogické počínání hlavních postav a poněkud rozvláčný úvod), naleznete v něm řadu vtipných, i když možná trošku klišovitých pasáží. Příkladem může být například rádoby erotická scéna, v níž smyslná blondýnka přemlouvá muže k hrátkám v posteli, on však není ničeho schopen, protože se v něm právě začíná líhnout vetřelec:

„Tak pojď sem a ukaž, co se v tobě skrývá.“
„Jen momentík. Tohle se mi nelíbí.“
„Nelíbí?“
„Ne. Vůbec ne.“
„Z tebe se teda vyklubala pořádně slepá patrona! A co tě ksakru vlastně žere?“
„Rúch... Rúch... Úúééergch!“
„Božemůj!“

 

Kvalitnější počtení vás čeká v příběhu Přežití, který je poněkud obtížnější na percepci, protože se v něm prolíná vícero časových rovin (a to skutečných i naplněných přeludy). Vypráví o skupině výzkumníků, kteří se na cizí planetě střetnou s vetřelci. Z několikačlenného týmu zůstane naživu jediný muž, který nakonec zjistí, že jeho přežití není náhodné.

Poté následují kratší příběhy. Z nich zde vyberu jen ty nejzajímavější a nejzdařilejší. K ním bezesporu patří Vetřelec, v němž zavítáte do vesnice obývané primitivním národem. Ten si žije spokojeně do chvíle, než je navštíví Noční smrt. Tou není nikdo jiný než vetřelec, proti kterému se vesničané rozhodnou poslat skupinu bojovníky. Mezi nimi je i malý chlapec, který se jako jediný vrátí z výpravy živý. Ukrývá ale v sobě veliké tajemství, které celému příběhu dodává na originalitě.

Příběh Spoušť vás zaujme především výtvarným zpracováním. Na kresbě se podílelo více než 20 kreslířů, takže téměř každá stránka je provedena v jiném stylu. Hlavními hrdiny jsou členové speciálního týmu, který přiletěl vyšetřit, proč došlo k neštěstí na výletní lodi. Většina z vás už asi správně tuší, že touto příčinou byl útok vetřelců. Děj je celkem předvídatelný, takže zde musím bohužel konstatovat, že scénář pokulhává za kresbou.

Pátý omnibus doporučuji všem fanouškům vetřelců. Těšit se můžete na zajímavé příběhy, které vás pobaví a zároveň i donutí k zamyšlení se nad sebou samými.

il


Omnibus obsahuje tyto příběhy:

Čarodějnictví (scénář John Arcudi, kresba Richard Corben)
Unesený (scénář Jim Woodring a Justin Green, kresba Francisco Solano Lopez)
Přežití (scénář James Vance, kresba Guy Davis)
Náklad (scénář Dan Jolley, kresba John Nadeau)
Vetřelec (scénář John Arcudi, kresba Paul Mendoza)
Strážný anděl (scénář John Byrne, kresba John Byrne)
Inkubace (Ron Marz, kresba Bernie Wrightson)
Spoušť (scénář Mark Schultz, kresba Leift Jones, John Stokes aj.)
Roztoužený (scénář Thierry Gagnon a Randy Stradley, kresba Richard Forgues)
Šťastlivec (scénář Mark Verheiden, kresba Mark A. Nelson)

Komiks Vetřelci omnibus, kniha pátá vydalo nakladatelství BB art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení