Komiksy

Ušák s katanou aneb bobky cti

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Podobně jako je tomu v případě geniálního Mausu Arta Spiegelmana, tak i v Usagim Stana Sakaie jsou jeho protagonisté zastoupeni zvířaty. Najdeme zde nosorožce, kočku, a v řadě neposlední králíka.



komiksŽánrově spadá comics čerpající z mangy do sféry fantasy, přičemž vychází z reálií, jako jsou historické záznamy anebo tradované pověsti. Kresba je precizní a strhující svou jednoduchostí. To samé by se dalo tvrdit i o příběhu samotném, v němž se potkáme s četnými intrikami, nástrahami, ale i poctivostí a ctí.

Děj je dynamický a plný akce. Má svoji nepopiratelnou poetiku a je snad především určen pro mladšího čtenáře. Nezanechá však ve vás trvalejší dojem. Ale to je jen čistě mé subjektivum.

Série králičího samuraje Usagi Yojimba je populární po celém světě a já jsem asi mimo, protože nechápu proč.

Výše zmíněný Maus je mnohovrstevnatá kniha. Grafický román v pravém slova smyslu. Vzpomínky na holocaust se střídají s přítomností, v níž se autor potácí mezi tvůrčí krizí, psychickým nevyrovnáním se se smrtí své matky a snahou vymámit ze svého velice svérázného a tvrdohlavého otce vše, co si dokáže vybavit z oné hrůzy, jež se děla v Osvětimi a jiných vyhlazovacích táborech.

Usagi je oproti tomu ryzí zábava a dovolím si tvrdit, že žádnou větší ambici ani nemá. Nic proti tomu. Právě naopak. Knih, u nichž by se člověk mohl odreagovat od spěchu a stresu, je setsakra velký nedostatek. Vyvstává však přede mnou nemalý problém, jak bych měl vlastně uchopit recenzi tohoto comicsu?

Je jisté, že pro mnohé je klasická literatura mrtva. Vizuální pojetí se střídmou přítomností textu je pak ideální pro hektický způsob bytí, jenž nám byl vnucen okolnostmi, v nichž se aktuálně nacházíme. Ale svým způsobem se z takovýchto černobílých děl stává spíš spotřební zboží poplatné konzumu. Nezbývá než chrlit stovky pokračování, neb vracet s k jednomu a témuž titulu je prakticky bez významu. Ve vlaku přelouskáte takovouto knihu za několik stanic a rovnou ji můžete umístit do odpadkového koše, přičemž v trafice si pořídíte následující díl a tak donekonečna.

Takto pojata literatura má však svoji budoucnost. V Japonsku vyšel tímto způsobem třeba Marxův Kapitál a každý, kdo se jím pokoušel prokousat, nedej bože se jím i prokousal, musí sám uznat, jak ubíjející je to čtivo. Ne tím, o čem pojednává, ale těžkopádně suchopárnými formulacemi. Díky manze nabyl srozumitelnosti i pro běžného smrtelníka. A je velká škoda, že zatím nevyšel i u nás.

Netvrdím, že Usagi není vydařený comics. Právě že je. A to je na tom to nejhorší. Řekne se napsat pět set slov recenze, ale o čem? Mohl bych chrlit superlativa, ale byla by prázdná stejně jako samotný Usagi. Chybí mu totiž cosi podstatné. Něco ukryté pod tím vším.

Abych to upřesnil. Umění je řemeslo, jemuž tvůrce vdechne duši. Nechá v něm část sebe. Svůj otisk, který z výsledného produktu učiní cosi mimořádného a neopakovatelného a svým způsobem nezjevného, probíhajícího na ryze intuitivní bázi. To něco v Mausu bezesporu je a není to jen díky zvolené tématice. Avšak u Usagiho mám dojem pouze výtečně odvedené řemeslné práce.

il


„Mluvíš tady o vraždě! Nemůžu se proti ní takhle obrátit!“
„Nebyla by to vražda. Kvůli ní jsme málem zemřeli my, vzpomínáš?! Souhlasím ale s Usagim. Možná bychom jí mohli jenom zlomit nohy nebo tak něco.“

(Sakai, S. USAGI YOJIMBO: Ostří trav 2 – Pouť do svatyně Atsuta. Přel. L. Plata. Crew: Praha, 2011, s. 106)

Komiks Usagi Yojimbo: Ostří trav 2 vydalo nakladatelství Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení