Komiksy

Nejslavnější dílo evropského komiksu Incal vychází česky v kompletním vydání

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

„Incal je komiksové opus magnum, které v sobě pojí prvky sci-fi galaktického dobrodružství se zkoumáním obskurních koutů lidské duše a představivosti. Je to sonda do současnosti a nadčasovosti, kosmická detektivka, autonomní svět se svojí poezií. Je to příběh plný snových, neuvěřitelných krajin, titánský opus, opravdová opera bohů,“ říká publicista Tomáš Komárek.



komiksDo přetechnizované a despotické galaktické budoucnosti je zasazen příběh bezvýznamného detektiva Johna Difoola, který se stane groteskně nepatřičným „vyvoleným“, nositelem a mluvčím magického předmětu, Incalu, který jediný může zachránit vesmír před útokem Temnoty. Proto, po boku dalších, stejně zvláštních hrdinů, putuje galaxií za zjištěním pravdy. V příběhu dojde na souboje vesmírných lodí, souboje s obřími krysami v krajinách složených z odpadků, kyselinová jezera, klonované prezidenty a obří medúzy... ale i na cestu do hlubin vlastní duše.

Jen málokteří komiksoví tvůrci jsou tak všeobecně uctíváni, jako kreslíř Jean Giraud, známější spíš jako Moebius (na jehož vliv se mezi stovkami kreslířů odvolává i náš Kája Saudek) a mystik, alchymista, režisér a scenárista Alejandro Jodorowsky (bližší informace o těchto velmi zajímavých, až renesančních autorech, najdete v dokumentu O autorech Incalu).
Když se tihle dva sešli nad jedním projektem, nemohlo z toho vzniknout nic bezvýznamného. A přitom to začalo debaklem. Alejandro Jodorowsky se rozhodl, že natočí legendární sci-fi román Franka Herberta – Dunu. V jeho pojetí to měl být osmihodinový epos s kulisami od H. R. Giggera, s hudbou Pink Floydů – a hrát v tom měli lidé jako Orson Wells či Salvador Dalí. Náklady tomu samozřejmě odpovídaly, takže nakonec producenti sáhli po někom, kdo byl ve srovnání s Jodorowským komerčnější a normálnější – Davidu Lynchovi. Jenže v Jodorowském zůstala touha po rozsáhlém sci-fi eposu. Po příběhu, který začne nenápadně, a na konci už se bojuje o osudy celých galaxií. A tak roku 1981 vznikl Incal.

Incal je epický a mnohovrstevnatý příběh, který můžete vnímat jako novodobé Gulliverovy cesty, jako hard sci-fi plné cizích ras, jako mystický příběh, kterým se proplétají znamení tarotu... nebo i jako ironickou antiutopii. Incal je prostě celý vesmír a není divu, že se do něj Jodorowsky tolikrát vracel. Jak s Moebiem, tak s dalšími legendárními tvůrci.

Incal je s největší pravděpodobností nejslavnější a nejzásadnější komiks našeho kontinentu. Je to monument, který s neskutečnou výtvarnou nápaditostí zachycuje všechno od androidů až po zkázu světa, ale navíc přidává velikou porci poezie, humoru a mystiky.

Incal si plně zaslouží vyjít v řadě Mistrovská díla evropského komiksu – nic zásadnějšího se v Evropě neobjevilo. U nás vychází všech šest alb v jednom jediném svazku, s restaurovaným původním koloringem!

Komiks Incal Alejandra Jodorowského a Moebiuse získal na letošním Komiksfestu! hned dvě ceny Muriel 2011. Stal se nejlepší zahraniční knihou vydanou v ČR a Richard Podaný si odnesl Muriel za překlad.

Komiks Incal vydalo letos v dubnu Nakladatelství Crew jako druhý svazek edice Mistrovská díla evropského komiksu. První byla Výprava za ptákem času, třetí knihou v pořadí bude sugestivní, ponurá a nápaditá válečná sci-fi Věčná válka. Slavné dílo autorů Marvana a Haldemana vyjde na přelomu listopadu a prosince.


 

pl

Petr Litoš, ředitel nakladatelství Crew, na předávání cen Muriel 2011.
Foto: Richard Klíčník


Kniha Incal vychází 19. 4. 2011. Má 308 barevných stran, rozměr publikace je 26 x 19 cm. Vychází ve dvou provedeních: cena vázané verze je 949,- Kč, cena brožované verze je 689,- Kč. Kniha vychází jako druhá publikace v nové ediční řadě Mistrovská díla evropského komiksu.

Incal
Scénář: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Moebius (Jean Giraud)

Všechno, co jste kdy od SF komiksu chtěli, ale netroufli jste si o to říct.

O Nakladatelství CREW s.r.o.:
Nakladatelství CREW s.r.o. je největším a nejstarším (založeno 1997) komiksovým nakladatelstvím a vydavatelstvím v České republice. Po dlouhá léta představuje českým čtenářům to nejlepší ze světového komiksu, vedle knížek komiksových příběhů vydává i specializovaný komiksový magazín CREW2 zaměřený na budování povědomí čtenářů o komiksech. Mezi nejznámější postavy, které pravidelně v Nakladatelství CREW s.r.o. vycházejí, patří Garfield, Simpsonovi, Spider-Man, Lobo, Dilbert, Sandman, Usagi Yojimbo, Calvin a Hobbes či Batman. Nakladatelství CREW spolupracuje s největšími komiksovými vydavateli světa, jako jsou DC Comics, Marvel, Dark Horse, Top Cow, Dargaud, Delcourt a další. V poslední době se Crew stává i expertem na kultovní stripové série – pod ní vychází Garfield, Calvin a Hobbes a Dilbert.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení