Komiksy

Komiksová Růženka boduje u dětí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Máte rádi klasické české pohádky? A co třeba tu o Šípkové Růžence? Tento půvabný příběh o krásce, která se v den svých narozenin bodne do prstu o trn šípkové růže, a tak se ona i celý zámek ponoří do hlubokého spánku, se nyní dočkal velice netradičního zpracování. Šípková Růženka se totiž poprvé objevuje na pultech knihkupectví v komisku a ve verších.



knihaNelehkého úlohy napsat zcela novým způsobem všem čtenářům známý příběh se bravurně ujal Jiří Žáček. Veršovaný text vznikl jako scénář k televiznímu filmu O Šípkové Růžence, který v roce 2006 natočil Zdeněk Zelenka. Příběh ve verších byl pak užit i pro knižní vydání s názvem Šípková Růženka, které ilustrovala Barbora Botková.

Kniha má formu klasického komiksu jen s tím rozdílem, že v „bublinách“ určených pro promluvy jednotlivých postav naleznete místo klasického prozaického textu verše. Zde se musel básník vypořádat s tím, že v komiksu převažují dialogy, které nejsou příliš vhodné pro rýmy. Z toho důvodu často porušuje rýmové schéma, čímž dává celému textu rychlejší spád. Básnická mluva tu však tu a tam působí kostrbatě, úsměvně pak působí užití některých zastaralých slov a konstrukcí (slova chvost, osudí, plémě, časté pasivní tvary), které jsou zasazeny do rádoby moderně vyhlážejícího textu.

Hned v úvodu komiksu se seznámíte s jednotlivými postavami, u jejichž podobizny je napsáno jejich jméno. Čtenář tak bude hned od první stránky překvapen novými bytostmi, které v pohádce vystupují. Mezi nimi to jsou víla Vesna, Celestýna a Vilemína (zvané též jako Týna a Mína). Tuto trojici doplňuje zlá víla Isabela, která touží stát se královnou a získat co největší moc nad lidmi. Možná už někteří z vás tuší, že právě ona bude příčinou všeho zla, které postihne princeznu Růženku a celé království. Naštěstí tu však je i statečný zahradník Janek, který ji vysvobodí, avšak bude muset o Růženku soupeřit s princem Matyášem. Můžete se tedy opravdu těšit na řadu pohádkových bytostí a překvapivých zvratů v ději, který rozhodně není takový, jak jej znáte z klasického vyprávění.

Komiks doporučuji všem dětským čtenářům, kteří mají rádi veselé příběhy v netradičním podání.

il


Povězte strašpytlům,
aby se nebáli,
začíná pohádka o vílách, o králi,
pohádka o smrti zakleté do růže,
pohádka o lásce,
která smrt přemůže.

(Žáček, J. Šípková Růženka. Praha: Edice České televize 2011, s. 8.)

Láska je křehká jako růže,
láska je vzácný květ.
Nikdo ji nikdy nepřemůže, dokud se točí svět...

(Tamtéž, s. 77.)

Komiks Šípková Růženka vydala Česká televize v Edici ČT

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení