Komiksy

Boj se stíny je vždy marný

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Každý z nás touží po rodinné idylce. A přesně takovou zažívá jedna rodina žijící na samotě uprostřed polí a lesů. Jenomže jednoho dne tento krásný obrázek něco naruší... Tři podivné postavy, podle nichž pojmenoval svůj komiksový román Cyril Pedrosa Tři stíny.



knihaTři stíny (v originále Trois Ombres) je druhou autorskou knihou Cyrila Pedrosy (předcházel jim příběh Les Coeurs solitaires). Poprvé byla vydána roku 2007 a již o dva roky později byla nominována na prestižní americkou cenu Will Eisner Award v kategorii grafický román. Roku 2010 se i čeští čtenáři dočkali vydání v českém překladu Václava Najmana a Tomáše Chluda, který vyšel v nakladatelství Sýpka.

Již nyní musím předeslat, že to byl počin chvályhodný. Jde totiž o komiks, který vyniká jak originálním příběhem opředeným mystičností a vynikající svou nadčasovostí, tak grafickým zpracováním. Kresba je černobílá, propracovaná do nejmenších podrobností. Idylizující obrázky jako vystřižené z pohádky jsou střídány realistickými výjevy, avšak ty kreslíř často překvapivě náhle střídá snovými, téměř až halucinačními pasážemi. Od první stránky vás zaujmou originální postavičky, u nichž možná někteří z vás vypozorují rysy disneyovských hrdinů. Obdiv si však zasluží rovněž Pedrosův cit pro kulisy obklopující jeho postavy, s nimiž si detailně vyhrál. Obdivovat tak budete idylické prostředí venkovské usedlosti, ale i přístav hemžícího se všelijakou lidskou verbeží či palác, v němž se právě pořádá ples.

Přesuňme se nyní k samotnému příběhu. Vypráví o jedné rodině, kterou zasáhne příchod tří cizinců, zjevujících se a opět náhle mizejících před jejich zraky beze slůvka vysvětlení. Ze stínů jde strach, zvlášť když se ukáže, že si přišly pro malého Jáchyma. Jeho otec chce chlapce ochránit, a tak se s ním vydá na výpravu přes řeku do kraje svých předků. Ukáže se ale, že stíny jsou mu stále v patách a že nepřestanou v pronásledování, dokud nedostanou, pro co si přišly.

Putování je v literatuře často užívaný motiv. Možná by se zdálo, že jde až o klišé, avšak v Pedrosově komiksu dostává zcela nový smysl. Putování zde symbolizuje cestu rodiče zasaženého bolestí z blížící se ztráty někoho blízkého, v tomto případě jediného potomka. Ačkoliv by se zpočátku zdálo, že je hlavním hrdinou celého komiksu postava malého chlapce, je jím právě otec, který projde největší proměnou. Z bujarého muže oplývajícícho vždy úsměvem se stane monstrum, které je schopno prodat vlastní srdce, jen aby své dítě uchránilo před celým světem ve své dlani. Stane se z něj zoufalec, který není s to smířit se s nevyhnutelným, podobně jako se jím stává většina z nás, pokud se nevyrovnáme s realitou. Možná že právě komiks Tři stíny nám v tom bude nápomocen, abychom byli silní a připravení.

il


V těch dobách...
... býval život tak prostý a plný radosti. Vlastně všechno bylo tenkrát prosté a plné radosti... chuť třešní... svěžest stínu... větřík vanoucí od řeky... Žili jsme si v údolí mezi pahorky... chráněni před bouřemi... Ztraceni světu, jako na ostrově...
...  laskavém a mírném. Jenomže pak...
... pak se všechno změnilo.

(Pedrosa, C. Tři stíny. Přel. V. Najman – T. Chlud. Sýpka 2010, s. 2–7.)

Komiks Tři stíny vydalo nakladatelství Sýpka

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení