Komiksy

Vyprávění o Kůstkovi stále není u konce

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Letos jsme se konečně dočkali vydání třetího dílu komiksového příběhu Kůstek, který od roku 2010 zpřístupňuje v českém překladu nakladatelství Crew. Vypadá to, že si čeští čtenáři budou muset na pomalé vydávání této komiksové libůstky zvyknout, protože ani třetí kniha nepřináší uzavření putování malých Kůstků. Jedno vám však mohu slíbit, a to že se ani nyní nebudete při čtení komiksových bublin a prohlížení černobílých obrázků nudit a že se dočkáte některých překvapivých odhalení.



komiksTentokrát se do popředí dostává postava Podfy, ve kterém jsme už dříve mohli poznat pořádného podšívku, respektive vychytrálka, který myslí pouze na to, jak se obohatit na účet ostatních. Postupně si omotává kolem prstu místní vesničany, které straší historkami o dracích. A co více, dokonce jim namluví, že on sám je slavný drakobijec, který se v případě nebezpečí postaví drakovi, a tak zachrání celou vesnici. Díky tomu si vyslouží všeobecný obdiv a také, o což Podfovi šlo v prvé řadě, i veškeré bohatství, které mu vesničané přináší v bezmezné důvěře v jeho drakobijecké schopnosti. To ale ještě netuší, že se bude muset střetnout se skutečným drakem...

Ani ostatní dějové linky nejsou v třetím dílu opomenuty. Pomalu se rozplétá záhada kolem krásné Trnky, které babička Ben vyzradí tajemství jejího původu. Králopes kuje své pikle se svou armádou přihlouplých krysáků a spolu s mužem v kápi připravuje přepadení vesnice. Mezitím hrdina Kůstek vzdychá nad svou láskou k Trnce, dosud nenaplněnou. Jak se děj bude dál vyvíjet, vám neprozradím, ať vás čeká alespoň nějaké překvapení.

Musím uznat, že na rozdíl od řady jiných komiksů (i knih) nejsou kladné anotace nijak k třetímu dílu Kůstka nijak přehnané. Kůstek je skvělý komiks, který pohltí každého – od nováčků, kteří tímto otevřou svůj první „příběh v obrazech“, od protřelých fajnšmekrů, kteří ocení kvalitu neprotřelého scénáře i jeho bravurního zpracování. Omezena není ani věková hranice čtenářů, Kůstek dozajista osloví čtenáře mladšího věku i ty starší.

Jeffu Smithovi se podařilo vlastně něco jedinečného. Napsat komiks, který si zamilují všichni bez výjimky věku, pohlaví, ... Velikým plus je i promyšlené propojení různých žánrů, od klasické pohádky, fantasy přes romantickou červenou knihovnu (i když jde naštěstí jen o její slabý odvar). Na rozdíl od některých děl, komiksových i klasicky literárních, v Kůstkovi nepůsobí tento pel-mel žánrů nijak rušivě, spíše si můžete představit velice chutný pokrm, který vznikl spojením různorodých, často i exotických ingrediencí. Doufám, že si tedy třetí díl nyní již legendárního příběhu vychutnáte stejně jako já. Bon appétit.

il


Komiks Kůstek: Čas zabíjet draky vydalo nakladatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení