Komiksy

Na hranici vědomí a nevědomí

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Nakladatelství Crew nedávno představilo další titul ze své ediční řady Mistrovská díla evropského komiksu. Je jím tentokrát Arzach, legendární výtvor od neméně proslulého tvůrce komiksů Moebia (vlastním jménem Jeana Girauda). Čím si tento komiks zasloužil takovou pozornost, že je pokládán za jeden z nejpozoruhodnějších děl komiksu? A co vlastně znamená ono tajemné slovíčko Arzach?



komiksArzach, Arzak, Harzac, Harzach, Harzakc, ... Různé varianty téhož slůvka, které je pojmenováním hlavní postavy čtyř kratičkých povídek, vydaných pod souhrnným názvem Arzach. Pojďme se tedy seznámit. Arzach je muž, který létá na jakémsi stroji, podobném pterodaktylovi, a to v podivuhodném světě zachmuřených barev, z nichž vyzařuje silně snad jediné. Znepokojení. To čtenáře bude provázet při čtení této útlé knížečky, která čítá pouhých 56 strach.

Ale pěkně popořádku. Po autorově předmluvě následuje minipříběh s přiléhavým názvem Objížďka, která do konceptu celého díla vlastně ani moc nezapadá. Na rozdíl od následujících povídek totiž oplývá textem a hlavními postavami jsou tu skuteční lidé, respektive sám Moebius se svou manželkou a malou dcerkou. Tato spokojená rodinka se právě chystá na dovolenou, rozhodnou se ale pro objížďku, čímž se dostanou do velikých nesnázích. Zjišťují, že zapadlá silnice vede jakýmsi snovým světem, který je obýván obrem, bandou neprůjezdníků a jiných podivných kreatur.

Čtenář při čtení tohoto prvního příběhu znejistí. Už jen to, že autor sám pronikne do příběhu jako jedna z hlavních postav, boří jinak poměrně ustálený formát fantasy komiksu. A těchto rušivých momentů v dalších příhodách přibývá, až vyvrcholí v závěrečném, podle mě možná trochu násilném, spojení dvou základních dějových rovin (i když roztříštěných do řady nitek).

Motiv putování je jedním z nejzákladnějších, jimiž lze Arzach charakterizovat. Nejen ona zmíněná rodinka, ale i muž na pterodaktylu neustále někam putuje. Je to vlastně alegorií cesty vlastní duší, která v sobě skrývá řadu prazvláštních zákoutí, v nichž se může krásná žena proměnit v znechucující monstrum nebo kde svůj vyvinutý úd vystavuje na odiv obří tvor podobný opici, který je nakonec sežrán masožravým porostem. Jsou to absurdní situace, do nichž se Arzach dostává a které jsou přirovnatelné snad jen k bláznivým snům, při nichž se pak budíme hrůzou nad vlastní představivostí. Jenže co když je tento svět, vyvstávající nám v mysli během spánku, skutečný? Alespoň Moebius ten svůj skutečným učinil, a tak na stránkách komiksu můžeme zavítat do jeho podvědomí.

Komiks Arzach je výjimečný z řady důvodů. Kromě zvláštního světa, který v něm ožívá, připomenu i jeho grafickou stránku připomínající některá výtvarná díla surrealistů, avšak s převahou kombinace barvy červené a modré. Překvapivá je i absence slov, která však při percepci sdělovaného nijak neškodí, spíše naopak. Vždyť mlčeti zlato, i když zde to tak stoprocentně neplatí, protože autor vše trefně dokáže sdělit „jen“ prostřednictvím obrázků.

Pokud byste si chtěli komiks pořídit do své sbírky, pak vám doporučuji jím nejdříve pořádně prolistovat (zas tak dlouho to trvat nebude vzhledem k zmíněnému počtu stran). Nejde totiž o klasický příběh, který by byl určen všem čtenářům. Spíše bych jej doporučila hloubavějším jedincům, kteří se nebojí předkládané surovosti světa téměř bez emocí.

il


Komiks Arzach vydalo nakladatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení