Komiksy

Se zápisníkem smrti se rozhodně nudit nebudete

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Milovníci japonské mangy určitě ví, ke kterému komiksu se vztahuje název recenze. Ano, je to Zápisník smrti (Death note), na jehož tvorbě se podíleli mistři Cugumi Óba a Takeši Obata. V letošním roce jsme se dočkali vydání hned dvou dílů (třetího a čtvrtého), které očekávaně rozvíjí dál nevšední příběh o boji dobra a zla a též o světě nás, smrtelníků, a podivných tvorů jménem smrtonoši. Pojďme se tedy podívat, co tyto dva díly čtenářům nabízí...



komiksJe to především řada dějových zvratů, které zásadním způsobem posunou vyšetřování sériového vraha přezdívaného Kira, jenž se jmenoval do role vykonavatele nejvyšší spravedlnosti na zemi, respektive zatím jen v Japonsku. Kirou je ve skutečnosti osmnáctiletý chlapec jménem Light, který našel zápisník smrti, na pohled obyčejný sešit, ve skutečnosti ale hrozivý nástroj smrti. Majitel zápisníku do něj totiž může zapsat jméno jakékoliv osoby a způsob jejího náhlého skonu a slova se za chvíli stanou skutečností. Light zpočátku tímto způsobem, za pomoci podivného tvora smrtonoše Rjúka spojeného se zápisníkem smrti, posílá na onen svět jen těžké zločince, zanedlouho se ale musí zbavovat i nevinných lidí, kteří by mu mohli hatit plány. Mezi ně patří i podivínský vyšetřovatel zvaný L, který přísahal, že Kiru dostane za mříže.

Po krátkém připomenutí hlavní zápletky můžeme přejít k novinkám, kterých se dočkáme v dalších dílech. Je to zejména nový způsob boje hlavního vyšetřovatele L proti Kirovi. Tento inteligentní muž se brzy dovtípí, že by pachatelem mohl být Light, zatím ale neví, jak by mohl chlapce usvědčit. Z toho důvodu udělá něco nečekaného – přizve Lighta, aby se stal členem vyšetřovatelského týmu, čímž mu odhalí svou dosud dobře utajovanou totožnost (naštěstí bez uvedení pravého jména z obav, aby jej pak Kira nemohl zapsat do deníku (o existenci deníku ale policie samozřejmě ještě nemá tušení)).

komiksZačíná tak zvláštní hra mezi dvěma stranami, navzájem se oťukávajících, kdy se jedna strana snaží uhodnout, zda je ta druhá na straně policie nebo zda je pachatelem, a druhá touží zjistit pravou identitu L, aby jej zabila. Třetí díl je tak vyplněn dialogy dvou soupeří, z nichž ani jeden netuší, kam jej může tato hra zavést. Dialogy jsou postaveny na chladné logice, takže čtenáři se občas pořádně zatočí hlava, když začne přemýšlet nad každým slovem, zvlášť když se kromě klasických bublin s přímou řečí začnou do textové části zaplétat čím dál častěji i myšlenkové pochody jednotlivých postav.

Na rozdíl od třetího dílu se ve čtvrtém navrací více akce. Hladinu úvah a rozhovorů dvou hlavních aktérů rozvíří nová postava, která se stane stejně jako Light vlastníkem zápisníku smrti. Na scéně se objevuje druhý Kira, sice možná zbrklejší a méně inteligentní než ten první (i když to druhé platí jen zčásti, o čemž se sami přesvědčíte), avšak přesto silnější, protože vlastní smrtonoší oči umožňující mu snadnější zabíjení budoucích obětí. Kdo to je a jak se bude vyvíjet jeho vztah k prvnímu Kirovi alias Lightovi a k L, vám neprozradím, abych vás neochudila o řadu překvapení.

Pokud jste si oblíbili postavu inteligentního Lighta a podivínského L a chtěli byste vědět, jak bude jejich nevšední příběh pokračovat, pak si rozhodně pořiďte další díly, které vám vyplní prostor v již započaté skládačce a navíc vám odhalí nová fakta ohledně užívání zápisníku smrti. Rozhodně nebude zklamaní. A ty, kteří tyto díly mangy už dočetli, mohu potěšit tím, že se dalšího dílu dočkáme již v září tohoto roku. Doufejme, že (alespoň na české poměry) rychlé tempo vydávání nakladatelství Crew vydrží a že se už brzy dozvíme, jak to se všemi postavami skončí.

il


Komiks Zápisník smrti 3 a Zápisník smrti 4 vydalo nakladatelství Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení