Komiksy

Svět Peanuts počtvrté

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nakladatelství Plus vydalo již čtvrtý soubor černobílých stripů legendárního Charlese M. Schulze z let 1959–1999. Ten vytvořil vlastní svět, který obývá skupinka malých dětí spolu se psem Snoopym, kteří společně prožívají všechny radosti a zejména pak strasti spojené s dětským věkem. A že jich není málo! O tom se ostatně můžete přesvědčit v nejnovějším výboru stripů, který je tematicky zaměřený na téma školy, jak napovídá samotný název knihy Snoopy po škole.



knihaAsi si všichni pamatujete, jaké to bylo, když jste museli chodit do školy. Ráno brzy vstávat, hodit do sebe rychle snídani a spěchat na autobus, který má nakonec stejně zpoždění. A pak trávit většinu dne na nepohodlné židličce a předstírat, že jste zcela zaujati učitelovým výkladem. A přitom byste raději běhali po louce, hráli si s ostatními dětmi nebo se svým psem a užívali si krásného dne. Alespoň tak by vypadal ideální svět dětí. Jenomže realita je úplně jiná. Na to postupně přichází malí hrdinové, mezi nimi Linus, věčně za sebou táhnoucí svou deku, Charlie Brown, mající neustále starost o svého pejska, nebo věčně vážná Lucy, která vzhledem k zvyšujícímu se pesimismu svých vrstevníků založila dokonce vlastní psychiatrickou poradnu.

Životní tragédie sice ve světě Peanuts převládá, přesto ji autor dokáže bravurně spojovat s groteskou. V tomto díle komičnost spočívá ve věčném boji dvou soupeřů – dětí jakožto žáků, hloupých a líných cokoliv se naučit, a na druhé straně zástupu „pančelek“, srdnatých žen obrněných ideály, které si vytvořily během studia na pedagogické škole, ale které je brzy opouští při prvním nárazu na šik malých studentíků. Jednoduché to nemá ani jedna strana, bohužel žádná není ochotna v tomto pomyslném boji ustoupit, díky čemuž jednu komickou situaci střídá nespočet dalších. V stripech se tak opakuje řada obdobných minipříhod, které právě touto cyklací čtenáře nutí čím dál víc se při četbě smát.

Postava Snoopyho samozřejmě není nijak ochuzena o své místo ve stripech. Do školy chodí na rozdíl od svých lidských kamarádů rád, dokonce se často ukáže, že se v matematice nebo pravopisu vyzná daleko lépe než oni. K dětem, které školu přímo nenávidí, tvoří protiklad vzorňáka, zejména pokud si nasadí motýlka. Ten ho zdobí především, když se ocitne v roli  advokáta roztomilé, ale poněkud přihlouplé a věčně ospalé Patty, kterou musí obhajovat v řadě zapeklitých případů.

Stripy seřadil, přeložil a opatřil předmluvou Petr Onufer, který se ujal editace a translace stripů Peanuts již v předchozích dílech (Svět podle Snoopyho, Láska podle Snoopyho, Můj ty smutku!). Podařilo se mu vytvořit ojedinělé dílko, v němž jsou jednotlivé střípky citelně spojeny v jeden celek, který vyniká po stránce grafické i obsahové. Pochválit musím úvodní slovo, při jehož četbě čtenář zavzpomíná na vlastní léta strávená ve školní lavici, též připomene základní body světa Peanuts. V předmluvě oceňuji i vhodně vybrané citace týkající se školy, z nichž je patrně nejvýstižnější výrok Josepha Conrada: The horror! The horror!

Knihu Snoopy po škole doporučuji čtenářům, kteří si zamilovali svět černobílých stripů s originálními postavičkami, které se stejně jako kdokoliv na světě musí vypořádat s realitou všedního světa, do níž nepatří pouze dětské hry, ale i povinnosti, ať už to je pravidelná školní docházka nebo nutnost chodit do práce, vychovávat děti a dělat vůbec vše, co se po nás očekává. Peanuts nám nastavují zrcadlo, které v nás však často vyvolá smích, a tak si můžeme alespoň na chvíli odpočinout a zapomenout na to, že nás další den čeká nudná porada, uklízení nebo jiné nepříjemnosti.

il


Vybrané ukázky z knihy, které mě nejvíce pobavily:

Narodil ses, abys žil v tomhle světě... Že jo?“
„Jo.“
„TAK V NĚM TEDA ŽIJ! Pět centů, prosím...“

(Schulz, Ch. M. Snoopy po škole. Přel. P. Onufer. Praha: Plus, s. 10.)

Linus: „Víš, co byste měli se Snoopym udělat? Měli byste začít chodit na cvičák.“
Snoopy: „Proč bychom měli chodit na cvičák? Vždyť už dělá všechno, co po něm chci.“

(Tamtéž, s. 38.)

Test z literatury
Kdy Mark Twain napsal Toma Sawyera?
Jak ho znám, tak určitě po večerech.

(Tamtéž, s. 127.)

„Něco jsem zjistila, pančelko...
Čím víc se učím, tím víc si uvědomuju, jak málo toho vím... Což mě nutně dovedlo k jednomu závěru...
Zítra možná vůbec nepřijdu.“

(Tamtéž, s. 139.)

Knihu Snoopy po škole vydalo nakladatelství Plus

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení