Komiksy

Chaos marvelovského univerza

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Máte rádi komiksy o superhrdinech, kteří svůj život zasvětili boji proti vyšinutým padouchům usilujícím o zkázu světa? Pak pro vás nejsou žádnou neznámou legendární Avengers, tým hrdinů vystupující v komiksových příbězích na pokračování. Jejich tvůrci Stan Lee a Jack Kirb vydali první sešit s tímto týmem v hlavní roli roku 1963 a od té doby se jejich „dítko“ těší nebývalé oblibě v domovských USA i na celém světě. Není tedy divu, že se Avengers konečně dostávají i k nám.



komiksNakladatelství v poslední době vychází vstříc českým nadšencům do komiksové tvorby. Nově jsou vydávány legendární komiksy, a to nejen v klasických sešitových vydáních, ale i v tzv. omnibusech, což jsou knihy v pevné vazbě shrnující v sobě několik dílů komiksů s jedním ústředním hrdinou. Dnes se podíváme na omnibus, který nedávno vydalo nakladatelství BB art s názvem Avengers: Do boje! Jde o více než čtyř set stránkovou publikaci, která obsahuje na sebe navazující sešity vytvořené Kurtem Busiekem a Georgem Pérezem.

Po stručném přehledu všech nejmocnějších hrdinů světa, kteří kdy stáli v řadách Avengers, se rovnou přeneseme do strhujícího děje. Na civilisty zaútočí létající trolové, drak, lidožravá rostlina a Mutaur (což je obdoba mýtického Minotaura). Tyto potvory zabíjí vše živé, Avengers v čelem s Captain Americou jsou tedy vysláni do boje. Ukáže se, že sérií útoků na lidstvo má na svědomí zlá čarodějka Morgana Le Fay, která se snaží získat, za pomoci magické síly Scarlet Witch, moc nad světem. To má za následek překroucení celého vesmíru, který náhle přejde do pseudostředověku, v němž všichni Avengers oddaně vzhlíží ke své dřívější protivnici jako ke královně. Tedy téměř všichni...

Tým hrdinů postupně bojuje s dalšími nepřáteli, mezi nimi s opět oživlou mimozemskou rasou Kreeů, vedenou živoucím počítačem Supreme Intelligence, s týmem Squadron Supreme, s Championem, a dokonce i s padlými Avengers, kteří byli zákeřně oživeni a donuceni k pronásledování svých bývalých kolegů.

Ukáže se ale, že hlavním protivníkem pro Avengers nemusí být pouze podivná monstra, ale i oni sami, když musí bojovat se svými pochybnostmi ohledně vlastního poslání či schopností nebo s démonem alkoholismu. Hrdinové v tomto omnibusu nejsou vykresleni pouze jako kladné postavy, které musí čtenář za každou cenu obdivovat, ale i jako obyčejní lidé, kteří se občas nedokáží vypořádat se svými problémy, s nimiž se trápí mnozí z nás. Originální je i otázka velikého počtu hrdinů v týmu, která způsobuje neúspěch v zásazích proti zločincům, a tak musí být rychle řešena. Čtenář je tak svědkem obdoby výběrového řízení na žádanou pozici, kterou chtějí někteří hrdinové obsadit za každou cenu, jiní se jí naopak předčasně vzdají. Části omnibusu jsou tak skvělou sondou do myšlení jednotlivých hrdinů.

Komiks se už od počátku vyznačuje enormním množstvím hlavních i vedlejších postav. Ty se nepředstavují postupně, ale všechny rovnou naráz v hromadných bitvách, v nichž na sebe volají přezdívkami i civilními jmény. Chudák čtenář není schopen v takové rychlosti vyznat se v jednotlivých hrdinech, což bylo vlastně záměrem samotných tvůrců. Marvelovský svět se nám představuje takový, jaký ve skutečnosti je. Jde o univerzum přeplněné originálními postavami, které v něm žijí, umírají, někdy i ožívají a přechází do jiné dimenze. Je to svět chaosu, který se však řídí vlastními pravidly. A je na čtenáři, aby je pochopil.

Rušivě na mě působily četné odkazy na dřívější dobrodružství Avengers, které většinou nejsou nijak vysvětleny. Uvedení názvu komiksů, v nichž lze nalézt odpovědi, pokládám za nedostačující, neboť je řada českých čtenářů nemá k dispozici k nahlédnutí. Na druhou stranu omnibus není encyklopedií ani kritickou edicí, aby mohl obsahovat podrobnější poznámkový aparát, takže buďme rádi alespoň za ony odkazy.

Pochválit musím překlad, kterého se ujala Jaroslava Kočová. V souladu s originálem jsou postavy charakterizovány osobitým jazykem. Některé z nich hovoří spíše spisovně, jiné užívají rády prvky hovorové češtiny, neschází ani občasné vulgarismy. Z jazykového hlediska čtenáře dozajista zaujme mluva vládce hromu Thora, který se vyjadřuje archaicky: „Baže jsemť zde, neb pomoc hledám – věrné druhy, jež by se mnou čelili temnotě.“ (s.22)

Omnibus Avengers: Do boje! doporučuji všem milovníkům komiksů o superhrdinech, kteří se musí vypořádat se zapeklitými situacemi všeho druhu. A zatímco hlavní hrdinové půjdou do boje s fiktivními zlořády, čtenář si bude moci vyzkoušet vlastní ostražitost a důvtip při rozplétání vzájemných vztahů mezi postavami, odhalováním narážek na dřívější příhody a vůbec při pochopení mechanismu, který řídí komiksový svět. Hodně štěstí.

il


Komiks Avengers: Do boje! vydalo nakladatelství BB art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení