Komiksy

John Constantine přichází s dobrými úmysly

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Komiksový svět je přesycen superhrdiny. Už žádné fantastické plány, jak zachránit svět před monstry všeho druhu! Uchylme se raději k nové éře komiksů s výraznými antihrdiny, se kterými se svět nemazlí, a tak si ani oni neberou servítky s nikým ze svého okolí. Jedním takovým podivínem, kterého rozhodně nelze označit za klasického komiksového hrdinu, je John Constantine, kouzelník užívající ke svým trikům cigarety, alkohol a sem tam i jakýsi druh hypnózy.



ilSetkání to nebude první. Už dříve vydalo nakladatelství Crew dvanáct čísel komiksové série Hellblazer, avšak v originálním jazyku, tedy v angličtině. V českém překladu Štěpána Kopřivy byly zatím vydány tři knihy, a to s podtituly Syn člověka, Těžké časy a nyní i Dobré úmysly. Třetí díl částečně navazuje na předchozí děj. Constantine se vrací z vězení, kde strávil řadu krušných chvil, zpět do „civilizace“. Tu má představovat městečko Doglick, kde musí vyhledat dva bratry, s nimiž má „vyřídit nějaký sračky“. Oni bratři Constantina nevidí moc rádi. Jak jinak, vždyť prý měl prsty ve vraždě jejich třetího sourozence. A co víc, jeden z nich má za manželku Constantinovu bývalou lásku. To na přátelské atmosféře rozhodně nepřidá, a tak možná nakonec z původních dobrých úmyslů, s nimiž muž do městečka přišel, nezůstane nic. Nebo snad ano?

Od začátku je i méně vnímavému čtenáři jasné, že v městečku není něco v pořádku. Znepokojivá je už samotná cesta, kterou lemují kostry zdechlých zvířat, sem tam i nabouraných řidičů (že by Constantinova práce?). Nijak idylický není ani samotný Doglick, který lze označit za doupě podivných lidských kreatur, trávících  většinu času popíjením whisky, poflakováním se po okolí s puškou v ruce a také ještě jednou poněkud delikátní činností, o níž se více můžete dočíst sami. Závěr vám patrně vezme dech.

Co upoutá čtenářovu pozornost při pouhém listování, jsou barvy. Převládá barva zelenohnědá a černá, kreslíř se do nich nebál zakomponovat ani výraznou modrou nebo oranžovou. Výsledný obraz (kresbu má „na svědomí“ Marcelo Frusin, barvy James Sinclair) ale vždy působí dojmem jakési vybledlosti, která dokonale ladí s textovou částí.

Scénář napsal Brian Azzarello, pro komiksové fanoušky starý známý (100 nábojů, Superman: Pro zítřek). Ten zvolil pro charakteristiku hlavní postavy strohost slovního výrazu, nespisovnost a četnou dávku nejsurovějších vulgarismů. Poměrně dobře se tuto jazykovou stránku podařilo uchovat překladateli, který z toho důvodu téměř všude, kde je to v dialozích možné, užívá dvojhlásku ej místo ý, zúžené í místo původního é nebo protetické v-. Komu tedy „mluva řeznickýho psa“ příliš nevoní, ten by tento komiks raději neměl ani otvírat, aby se mu neudělalo mdlo.

Komiks patří k tomu lepšímu, co je v současné době vydáváno v českých podmínkách. Rozhodně oceňuji výběr antihrdinského příběhu, který ve vás zanechá hořkost a deziluzi nad všemi dosavadními životními ideály. Kladem komiksu je i to, že vás naučí jedno základní pravidlo: dobré úmysly se nevyplácí.

il


Komiks Hellblazer: Dobré úmysly vydalo nakladatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení