Komiksy

Hrátky s kotětem

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Za roztomilým kukučem se někdy může skrývat pořádný rošťák. O tom se můžete přesvědčit v nové obrázkové knize výtvarníka Simona Tofielda, kterou nedávno vydalo nakladatelství Paseka. Kniha se výstižně jmenuje Simonův kocour a trable s kotětem. Jde již o třetí díl v sérii dobrodružství o kocourovi a jeho páníčku Simonovi, do jejichž života náhle vstoupí vetřelec v podobě kotěte, které je sice poloviční oproti dospělému kocourovi, ale o to vychytralejší a zlobivější.



knihaNa jednoduchých černobílých stripech budete spolu s malým kotětem objevovat svět. Nejdříve s ním prosmýčíte všechny kouty Simonova bytu, kde nezapomenete roztrhat všechny polštáře, podrápat nohy od stolu a rozházet obsah všech odpadkových košů. Po průzkumu terénu vás čeká důležitý úkol – najít něco k snědku, nejlépe když se ono něco nachází na páníčkově talíři nebo v misce toho druhého tlustého kocoura, který vám stejně jde po celou dobu na nervy. A pak vám zbude spousta času, který vyplníte promyšlenými lumpárnami v podobě útoku na vše, co se v bytě pohybuje, hraním si se škrabátkem nebo pouhým vyhříváním se na sluníčku za oknem.

Takto si představuje ideální den malé kotě, které si užívá každičkou minutu svého kočičího života. Tu a tam mu sice idylu kazí starší kocour, bez kterého by ale byla v novém domově nuda. Společně se doslova kočkují, přesto mezi nimi vznikne zvláštní pouto, které ani jeden zpočátku nevnímá. Tímto poutem není nic jiného než přátelství a také ochranitelský pud ze strany staršího kocoura a naopak uctivé vzhlížení ke světem protřelejšímu kocourovi ze strany malého kotěte.

První polovina knihy je zaměřena na malé epizody ze života kocourků v Simonově bytě, který kvůli hrátkám obou mazlíčků vypadá jako po výbuchu menší bomby. Všude leží roztrhané ponožky, umělé myši a také zbytky všelijakých věcí, které už ani nelze identifikovat. O něco uspořádaněji působí prostředí dvorku, na který se hlavní hrdinové přesunou ve druhé části obrázkového vyprávění. Dění na dvorku je o to zajímavější, že se v něm setkáte se známými postavami dalších přátel Simonova kocoura, a to s ježčí rodinkou, otravnými ptáky i podivným králičím párečkem.

Na knize obdivuji jednoduchou formu, která si vystačí s pouhým obrázkem beze slov. Přes strohost projevu dokáže autor vyjádřit vše potřebné – děj i emoce hrdinů, kteří se sice občas chovají jako lidé, přesto v nich neschází nic ze základních charakteristik zvířecích předloh. Simon Tofield opět ukázal, že je velkým znalcem koček (sám jich vlastní několik), který z vlastních zážitků, vnímaných většinou z nás jako věci všední, nezajímavé, dokáže vybrat niterné momentky a vtisknout jim punc komičnosti.

Kniha Simonův kocour a trable s kotětem mě zcela okouzlila. Jako jedna z mála mě přiměla k tomu, abych se hlasitě smála (k mé škodě jsem ji zrovna pročítala při jízdě autobusem, takže se na mě všichni spolucestující  dívali jako na blázna). Doporučuji tedy knihu číst v pohodlí domova, abyste své okolí, často přehnaně vážné nebo si alespoň na vážnost hrající, nepobuřovali přemírou veselí. Toho si při pročítání stripů užijete dostatek.

il


Knihu Simonův kocour a trable s kotětem vydalo nakladatelství Paseka

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení