Komiksy

Spidey a spol. opět v akci

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nedávno jsme vás informovali o tom, že nakladatelství Crew začalo vydávat zcela nový komiksový magazín. Vždy po dvou měsících se tak můžeme těšit na dobrodružství velkých superhrdinů, která se však odehrávají v ultimate vesmíru, tzn. že jsou zpracována zcela nově jak po stránce výtvarné, tak scénáristické. Dnes si představíme hned dva díly, a to v pořadí druhý a třetí.



ilOba svazky spojuje stejná struktura. V první polovině magazínu jsme svědky přerodu obyčejného kluka Petra Parkera, tak trochu loosera, v mocného Spider-Mana, který bude zachraňovat životy nevinných lidí a dostávat za mříže padouchy všeho druhu. Zatím je ale vyprávění na začátku, a tak se Petr musí nejdříve se svými schopnostmi seznámit. Poprvé se pouští do větší bitky s nafoukancem Thompsonem, který obtěžuje Mary Jane. Postupně se pouští i do větších akcí; touha vydělat si peníze ho přivede do arény, kde poprvé zazní jeho slavný pseudonym Spider-Man.

Zatím lze říci, že se nový Spider-Man příliš neliší od toho starého. Nové je samozřejmě prostředí, které překypuje moderní technikou, jako jsou mobilní telefony nebo počítače. Postavy jsou oblečeny podle poslední módy, dokonce i Petrovi opatrovníci vypadají, jako by oproti předloze prodělali několik velice úspěšných plastik. Scénář utrpěl jen pár menších změn, zejména tu, že Petrův budoucí hlavní protivník zná od počátku jeho totožnost. Také to oproti všemu očekávání velice brzy začne jiskřit mezi Petrem a jeho láskou Mary Jane, a to překvapivě z dívčiny strany. Ostatně ta je do Petra natolik zakoukaná, že už ve druhém dílu ztropí jednu menší žárlivou scénu, když svého vyvoleného přistihne v objetí jiné.

ilDruhou půlku magazínu vyplňuje pokračování dobrodružství Fanstastické čtyřky. Z ní tu oproti dřívějším dílům vyniká Ben Grimm, který sice nemá více prostoru, ale jeho hlášky, notně upravené, čtenáře dozajista pobaví: „Nevím, co sis myslel, že je Baxterův mrakodrap zač, ale rozhodně to nejdou žádný Bradavice, jasný?“

Fantastická čtyřka musí dořešit menší problém s Doomem, dřívějším parťákem, který se jí chce pomstít za svou nynější odpornou podobu. Neváhá využít robotického hmyzu, ani zástupu zfanatizovaných lidí, kteří by za svého vůdce šli klidně i na smrt. Ve čtvrtém dílu epizoda s Doomem dospěje do finiše, takže od čtvrtého pokračování se můžeme nově těšit na X-Meny, samozřejmě v jejich ultimativní podobě.

Magazín kromě sešitů s dvěma různými komiksy přináší i vedlejší rubriky. Jsou to třeba krátké Dějiny Spider-Mana u nás nebo medailonky komiksových legend, jako je Warren Ellis nebo Brian Michael Bendis. Lidé z Crwe se asi rozhodli vzdělávat české fanoušky komiksu, což je jen dobře, protože informací není nikdy dost. Zvláštní kapitolu pak tvoří tzv. Arachnofilie, což je vlastně listárna, ve které je dostatek prostoru pro dotazy čtenářů samozřejmě s připojením odpovědí na ně.

Vydávání ultimate magazín je velkou událostí pro české komiksové fandy. Doufám proto, že nebude utnuto někde v polovině, ale že přinese co nejvíce dílů stejně povedených, jako tomu bylo v případě první tří.

il



Komiks Ultimate Spider-Man a spol. 2 a Ultimates Spider-Man a spol. 3 vydalo nakladatelství Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení