Komiksy

Trhání reality v komiksové lapálii

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Dílo Matta Groeninga snad ani není nutné podrobně popisovat. Stačí zmínit jen názvy dvou seriálů, pod něž se podepsal, a to Simpsonovi a Futurama. Oba si získaly ve světě mimořádnou oblibu, a to tak velkou, že nás animované postavičky ze Springfieldu nebo Nového New Yorku obklopují téměř na každém rohu. Jsou na tričkách, školních sešitech, aktovkách... A také v komiksech, jejichž řady, zejména u staršího seriálu, se neustále rozšiřují. Nyní se komiksoví fanoušci dočkali chvíle, na kterou už dlouho čekali. Prvního komiksu, ve kterém se oba světy prolnuly v opravdu povedené lapálii.



komiksVše začíná poněkud bizarní situací, a to volbou nového starosty města Springfield. Ne že by na samotných volbách bylo něco zvláštního, ovšem i otrlejšího čtenáře poněkud překvapí, že jedním z kandidátů je Lízina kočka Sněhulka II. Čím voliče nejvíce oslovila? Patrně pronikavým kočičím pohledem a roztomilou hrou s klubkem vlny. A právě klubko vlny je největším kamenem úrazu, jakmile se ho chopí Sněhulčin protivník, toužící získat si přízeň voličů. Zde končí příběh komiksu a začíná příběh „skutečný“, avšak ještě bizarnější, totiž s posádkou Planet Expressu, která je hrozivými mozky uvězněna v obrázkovém příběhu se Simpsonovými, tj. v „jediném nepornografickém komiksu“ nového věku, v díle začínajícím už zmíněnou volbou nového starosty. Aby byl hlavní příběh ještě zamotanější, podaří se naopak obyvatelům Springfieldu vymanit se z komiksového světa a proniknout do budoucnosti, která rozhodně není idylická. Fry, Bender, Leela a další „z Futuramy“ totiž musí ochránit sebe i své nové žluté přátele před literárními postavami všeho druhu, začínaje hobity z Pána prstenu a Alenkou z říše divů konče.

Přesuny jednotlivých hrdinů v čase a realitě samozřejmě zaručuje řadu komických situací. Nejvíce mě asi rozesmála scéna, v níž se Fry snaží malému Bartovi vysvětlit, jak se ocitl v jeho světě: „Barte, jsem z roku 3002, uvězněnej v komiksu, protože zlí mozkové chtěj zničit vesmír. A já potřebuju najít svoje kámoše, kyklopku, robota a mluvícího kraba, nebo všichni umřeme!“ Asi vám nemusím říkat, co si Bart myslel o Fryovi, když si vyslechl jeho šokující doznání.

Originální příběh čtenáře překvapí svou nápaditostí. Nechápu, jak mohl tvůrce komiksu vůbec vymyslet tak zapeklitý děj s řadou odboček, návratů a odkazů, aniž by ho přivedl na pokraj zoufalství z nepochopení. Matt Groening však tuto roli zvládá na výbornou. Dokáže spojit nespojitelné a z komických epizodek, na první pohled spolu nijak souvisejících, vytvořit promyšlenou ságu.

Komiks je skutečně megalomanským dílem, a to nejen z důvodu propojení obou příběhů. Zaujme bezpočtem postav, zejména těch vedlejších, které v něm vystupují. Jak už bylo zmíněno, ilkromě většiny známých obyvatelů obou městeček, z přítomnosti i budoucnosti (i když oba pojmy jsou vlastně v komiksu relativní), jsou to různí hrdinové z klasické literatury i komiksů a skutečné postavy, např. David Beckham nebo členky skupiny Spice Girls. Při prohlížení pestrobarevných stránek překypujících postavičkami se tak čtenář dostane do středu karnevalového veselí.

Komiks mě zaujal nejen svým obsahem, ale i vnější stránkou. Jde o velkou knihu čítající více než 200 stran velkého formátu, která je vsunuta do lepenkového obalu. V knize pak kromě hlavního komiksu naleznete řadu zajímavých příloh, díky nimž nahlédnete do zákulisí tvorby komiksu, a to zmenšené náhledy vybraných stran, hrubé kresby i postup od volných návrhů po dokončenou kresbu. Součástí knihy je útlý sešit představující reprint úplně prvního komiksového dobrodružství Simpsonových  (příběh Úžasný kolosální Homer a hororové vyprávění Sběratel, které vyděsí každého milovníka komiksů).

Komiks doporučuji všem, kteří stejně jako já hltají každé díly obou fenomenálních seriálů a kteří sledují jejich osudy nejen na televizních obrazovkách, ale i na komiksových stránkách. První komiks, v němž bok po boku vystupují Simpsonovi i posádka Planet Expressu, byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Komiks Simpsonovi/Futurama: Propletená lapálie vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení