Komiksy

Bůh pomsty jede prérií

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Ghost Rider. Tak lze nazvat tvora přicházejícího z temných hlubin země, aby v různých koutech světa naháněl strach všem vrahům a násilníkům. Je to bůh pomsty, který nezná slitování. A za svým cílem jde doslova přes mrtvoly bez ohledu na to, zda jsou mezi nimi hříšníci nebo i zcela nevinní lidé. Seznamte se s hlavním hrdinou komiksu Ghost Rider: Cesta slz.



ilTravis Parham, poručík Konfederační armády, je v boji těžce raněn, od přechodu na druhou stranu ho ale překvapivě zachrání černoch Caleb. Ten neváhá vzít neznámého muže, válečného nepřítele, ke své rodině, která nečekaného hosta láskyplně ošetřuje. Mezi oběma muži vznikne pevné přátelství, které je však náhle přetrženo ošklivou hrou osudu. Zpětně se dozvídáme, jak zasáhla do života Calebovy rodiny banda mužů, která pokračuje i přes oficiální ukončení války ve vlastním boji proti černochům. Jejich činy ale nezůstanou bez pomsty, které se ujímají hned dva mstitelé – Travis Parham, navracející se po dvou letech navštívit přítele Caleba, a temný jezdec s plamenným pohledem, jezdícím po nehostinném kraji na ohnivém koni.

Tvůrcem komiksu je legendární Garth Ennis, otec Soudce Dredda, Praechera, Hitmana nebo Punishera. Jeho scénář doplňují kresby Claytona Craina, které vynikají realistickou kresbou, která místy připomíná staré fotografie. Jeho obrázky jsou charakteristické specifickými barvami a roztřesenými konturami. Před vykreslením prostředí dává přednost zachycení lidí, krčících se většinou v  křeči strachu. Naopak jistějšími tahy jsou zobrazena skutečná monstra, rozsévající kolem sebe zkázu všemi možnými i nemožnými způsoby, např. pomocí vlastních pařátů, ostrých zubů, řetězů i plamenného pohledu. Tyto skutečné stvůry z realistických kreseb přímo vystupují, takže se možná vkradou i do vašich nočních můr.

Komiks jako většina hororově laděných příběhů bohužel místy zabředá do stereotypních situací. Hlavní příběh není špatný, postrádá však logičtější výstavbu a promyšlenější dialogy. Podobně jako většina pokleslejších, nebo chcete-li lidovějších, komiksů je základem velkolepý boj mezi obyčejnými (avšak nikterak nevinnými) lidmi a nadpozemskými silami, kdy je vše postaveno na kvalitní výpravě se spoustou zvláštních efektů, zde zejména plamenných scén. Komiks mi připomíná spíše druhořadou filmovou tvorbu, které se sice filmoví (v našem případě komiksoví) fajnšmekři velkým obloukem vyhýbají, zato široké masy, neznalé děl klasiků, ji vítají s otevřenou náručí.

Komiks Ghost Rider: Cesta slz není zcela špatný. Většina čtenářů, včetně mě, si jej přečte s radostí, dokonce si bude libovat, jak lehce se čte a jak hezky se prohlíží chytlavé obrázky. Bohužel ve čtenářově mysli nezanechá žádnou další výraznější stopu; žádné otázky, pochybnosti, ani touhu přečíst si případné pokračování. Komiks prostě neurazí, ale ani příliš nenadchne. Kvalitu komiksu bohužel snižuje nesmyslná úprava původních barev, kvůli níž se většina scén ponořila do tmy, v důsledku čehož na některých vyobrazeních ani nejde poznat, co mají znázorňovat.

il


Komiks Ghost Rider: Cesta slz vydalo nakladatelství BB/art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení