Komiksy

Živí mrtví v komiksu, knize i televizi!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Cenami ověnčená komiksová série Roberta Kirkmana přichází už s šestým dílem... a románem... a televizním seriálem. Postkatastrofická komiksová řada Walking Dead, Živí mrtví, jsou už dnes celosvětový hit a získat na ně práva je asi tak stejně prestižní, jako získat práva na díla Stephena Kinga, J. K. Rowlingovou či Simpsonovy. Není divu, že tahle série, jejíž sté číslo se stalo nejprodávanějším komiksovým sešitem tohoto století, proniká i do ostatních žánrů.

 

komiksK nám tento průnik dorazil už v srpnu, s prvními dvěma díly televizního seriálu. Seriálu, u kterého se chystá už třetí sezóna a je pod ním podepsáný kupříkladu Kingův dvorní režisér Frank Darabont. V Americe přitáhl tento seriál před obrazovku přes šest milionů diváků, trumfl i takové stálice, jako jsou Zoufalé manželky a premiéra prvního dílu druhé sezóny překonala divácké rekordy kabelových televizí! U nás seriál uvádí Prima Cool a bude ho pouštět každé pondělí večer.

A pokud by vám to nestačilo, tak nakladatelství Baronet vydává knihu ze světa Živých mrtvých: Vzestup Guvernéra. Na rozdíl od seriálu, který je variací na děje komiksu (v podstatě každá sezóna zachycuje události zhruba šesti komiksových sešitů), se kniha vrací se na začátek apokalypsy a sleduje nové hrdiny... nebo spíš antihrdiny. Kniha totiž sleduje zrození jednoho z největších komiksových padouchů – sadistického Guvernéra.

„Urychlili jsme vydání šestého dílu Živých mrtvých,“ říká překladatel komiksové série Martin D. Antonín, který se zároveň stará i o „přesnost“ televizního seriálu „právě kvůli knize Vzestup Guvernéra. V šesté komiksové knize nazvané příznačně Život plný utrpení je už postava Guvernéra hodně rozehraná, tak se její vydání muselo o pár měsíců urychlit, aby čtenáři věděli, o koho se vlastně jedná a co se z toho celkem normálního člověka nakonec stalo".

Což je ostatně pro tuto komiksovou sérii typické. Vývoj postav. S každou další knihou se klasický zombie horor mění v originální psychologické drama. Kirkman tlačí lidi až na samou hranici, aby ukázal, co všechno jsou schopní udělat kvůli přežití... a jak i maličkost, nad kterou by v normálním životě lidé mávli rukou, může být příčinou zkázy celé komunity. Poetiku zombie hororů Kirkman používá čistě jako odrazový můstek k otázkám fungování společnosti a mezilidským vztahům. S každým dalším dílem dokáže překvapit a přijít s novým úhlem pohledu, což ještě umocňuje nelítostným přístupem k postavám. Nikdo u něj není v bezpečí.

Seriál získal AFI TV Award, byl nominován na sci-fi cenu Saturn Award, získal cenu Emmy za triky a několik nominací, byl nominovaný i na Zlaté glóby, Satelite Award, People Choice Award a spoustu dalších cen. Komiks také nepřišel zkrátka. Získal to největší komiksové ocenění – Will Eisner Award. Cenu, kterou v minulosti získali kupříkladu Moorovi Strážci, Preacher, Sandman či Kůstek. A kniha, která má být první z trilogie, také není neúspěšná. Okamžitě se dostala mezi nejprodávanější tituly na Amazonu a stala se třicátou šestou nejprodávanější hororovu knihou!   

ilŽIVÍ MRTVÍ

Pokud o ději komiksu nic netušíte, tak vězte, že začíná celkem obyčejně. Hrdina se probouzí z kómatu do světa, který ovládají mrtví. Tohle už tu bylo několikrát, jenže Walking Dead alias Živí mrtví začínají tam, kde hororové filmy končí. Jdou dál. Pokládají si otázku, co by se stalo s lidmi, kdyby opravdu museli v takovém světě žít? Kdyby jejich život nebyl omezený na hodinu a půl filmu, ale přežívali by měsíce? Jak by se neustálé napětí podepsalo na jejich psychice? Jak by reagovali? Kolik je schopný člověk vydržet, aby přežil... a co se z něj stane?

Komiksová legenda Robert Kirkman vypráví vážný a emocionální příběh. Pokládá čtenářům otázky, které nejsou zvyklí slyšet. Jak bychom se zachovali, kdybychom museli dnes a denně bojovat o život? Kdybychom byli odkázáni na lidi, které ani neznáme a možná je vůbec nemáme rádi? Kdybychom se museli stále rozhodovat a každá chyba by mohla znamenat smrt?

ROBERT KIRKMAN

Patří k mladým komiksovým talentům, k lidem, kteří berou stará, oprýskaná témata a nacházejí v nich něco nového. Jeho průlomovým komiksem byla série Invincible, která začíná jako klasický příběh mladého superhrdiny, aby pak přerostla v něco úplně jiného, mnohem komplikovanějšího. Nečekané a nelítostné zvraty jsou Kirkmanova deviza. A i u Živých mrtvých jsou okamžiky, kdy čtenář nevěřícně zírá na stránky a doufá, že se spletl, že se to doopravdy nestalo. Kirkman je skvělý vypravěč a velký komiksový fanda. Taky svého syna pojmenoval Peter Parker Kirkman, podle skutečné identity Spider-Mana.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení