Komiksy

Utichl celičký kraj...

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Příběh o Batmanovi se dočkal řady komiksových zpracování. Některá z nich jen recyklují staré zápletky, v nichž se Batman střetává se známými protivníky, jako je zmutovaný Killer Croc, svůdně jedovatá Poison Ivy nebo nevypočitatelný hráč Joker. Jiné se snaží vytvořit příběh zcela nový, který by vnesl nové světlo na minulost hlavního hrdiny a zároveň jej posunul trošku dál. Takovým opusem, vydařeným po stránce scénáristické i výtvarné, je batmanovská série s názvem Ticho (v originále Hush), která vyšla ve dvanácti sešitech u DC Comics.



komiksHned po vydání prvního sešitu roku 2002 bylo jasné, že spojit práci scénáristy Jepha Loeba, kreslíře Jima Leeho a inkera Scotta Williamse byla trefou do černého. Fanoušci hltali jeden sešit za druhým a z celého Ticha se stal nový fenomén. V češtině vyšla tato populární série u nakladatelství BB/art ve dvou knihách, první roku 2004 a druhá roku 2006, v bezchybném překladu Jiřího Pavlovského. Díky veliké poptávce byl stejným nakladatelstvím letos komiks vydán znovu, a to nově v jedné knize shrnující všech dvanáct kapitol.

V krátkém úvodu je připomenuta proměna „obyčejného“ miliardáře Bruce Waynea v Temného rytíře, který bdí nad obyvateli Gotham City. Vzápětí se přeneseme rovnou do divoké akce, v níž musí netopýří muž zachránit malého chlapce ze spárů Killer Croca. Postupně se mu do cesty připletou Harley Quinnová se svým milencem Jokerem, Riddler nebo Scarecrow, dokonce se ho snaží zlikvidovat jinak mírumilovný Superman. Batmanovi je jasné, že po něm někdo jde. Někdo, kdo zná nejen jeho pravou identitu, ale i tajnou skrýš. Když se snaží z poražených padouchů dostat, kdo je tímto tajemným nepřítelem, ani jeden mu neodpoví. Jediné, čeho se dočká, je ticho...

Čtenář má od začátku výhodu, že na rozdíl od Batmana vidí do „zákulisí“. Postupně se z temnoty vynořuje podivná postava muže s hlavou omotanou obinadly. Jeho totožnost zůstává velikým otazníkem až do samého konce. A toto rozuzlení všechny překvapí (i když drobné náznaky čtenáři už od třetiny možná napoví, kdo by to mohl být; motiv však dozajista nevytuší). Celý komiks připomíná detektivku, v níž jsou postupně podezřívány všechny postavy, nakonec se ale ukáže, že tím, kdo tahal za nitky, je někdo úplně jiný. Bohužel rozřešení celé záhady si v podání scénáristy Jepha Loeba vyžádalo sáhodlouhý výklad, který možná zkazí výsledný dojem. Nicméně celý příběh je naprosto originální; připomíná hru s hrdiny i padouchy všechno druhu, s nimiž si hraje jako s figurkami na pomyslné šachovnici největší šílenec všech dob, který se chce pomstít Batmanovi. A ten to rozhodně nenechá jen tak...

Komiks připomíná divadelní jeviště, na kterém se představují nejznámější postavy z batmanovských komiksů. Jednotlivé výstupy jsou na sebe zdařile napojovány, přičemž každý z nich představuje drobný kamínek, který musí Batman za pomoci svých detektivních schopností najít, aby sestavil celou mozaiku. Staří známí se představují v nádherném provedení Jima Leeho, který se vyžívá v kresbě mužské muskulatury i sexy křivkách ženského těla. Mužští čtenáři budou slintat při pohledu na krásné hrdinky v přiléhavých kostýmech, čtenářky pak budou toužit po objetí v náručí věčné zachmuřeného Batmana. Co však na kresbách v Tichu oceňuji nejvíce, je přenesení Gotham City z temnoty do světlejších barev, díky čemuž můžeme sledovat veškeré dění do nejmenších podrobností. Na obrázcích tak vynikne každý sval, každičká část batmobilu nebo jednotlivé díly výzbroje, kterou u sebe mají všichni zúčastnění. Některé obrázky připomínají zase zpomalené filmové záběry, zachycující pohyby postav (zejména jde o scény s mrštnou Catwoman).

Čtení příběhu Batman: Ticho pro mě bylo jedinečným komiksovým zážitkem. Věřím, že podobné hodnocení zazní i od ostatních čtenářů, jak od zatvrzelých fanoušků Batmana, tak od ostatních, kteří dozajista ocení originální spojení dobře napsaného scénáře s nádhernými ilustracemi.

il


Komiks Batman: Ticho vydalo nakladatelství BB/art

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení