Komiksy

Batmanova rodina se rozrůstá

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Zcela novou kapitolu v životě Temného rytíře odkrývá komiks Batman a syn, pod nějž se podepsala trojice legendárních komiksových tvůrců. Jsou jimi scénárista Grant Morrison, kreslíř Andy Kubert a inker Jesse Delperdang. Název sám napovídá, kdo vtrhl do Batmanovy jeskyně. Je to jeho syn, malý Damian, kterého netopýří muž nečekaně zplodil s krásnou Talií, dcerou jednoho z nejnebezpečnějších mezinárodních zločinců Ra´s al Ghula.



komiksNávrat syna k otci, který o Damianově existenci neměl nejmenší ponětí, způsobí řadu nepříjemností. A to nejen samotnému Batmanovi, ale i jeho nejbližším, zejména sluhovi Alfrédovi, který si s malým pánem zažije řadu peprných chvilek, i adoptovanému Timovi alias Robinovi, kterého nový vetřelec málem připraví o život. Chlapec totiž není zcela obyčejný kluk. Jeho matka, snažící se mezitím vybudovat létající armádu za účelem získání vlády nad světem, ho nechala vycvičit v bojovém umění u nejlepších mistrů z ligy asasínů. Damian si je svých úžasných schopností vědom, a tak se je snaží v „plné kráse“ předvést svému otci, aby se mu zalíbil. Ve snaze postavit se na stranu dobra se dokonce vypořádá s padouchem Spookym, kterého připraví o život, což je v rozporu s Batmanovými zásadami. Jak ten bude zapeklitou situaci se zlobivým synem řešit, vám neprozradím. Můžete se ale těšit na to, že jinak vyrovnaný hrdina bude novou situací velice zaskočen, a to natolik, že se to podepíše i na jeho výkonech...

Kniha je rozdělena na čtyři hlavní části. V první je popsáno setkání otce se synem a postupné vyrovnávání se s nově nabytými rodičovskými povinnostmi. Druhou tvoří samostatná psychotická povídka, která s hlavní dějovou linkou nemá sice nic společného, ale pořádně vás vyděsí (hlavně ty, kteří stejně jako já propadají panice při pouhém pohledu na klaunskou rozšklebenou tvář). V třetí kapitole se dostává na povrch obsah tajemné černé skříňky a spolu s ní i Batmanovo vidění sebe samého ve třech podobách. Zcela nelogicky zde není žádná zmínka o předcházejících událostech, takže čtenář začíná být poněkud zmaten, zda náhodou čeští editoři nezapomněli do knihy zařadit nějaký sešit, který by vysvětlil, co se stalo s Damianem. Ten se však nečekaně vrací v závěrečné partii, v níž naopak schází jeho otec. Dozvídáme se, že starý Batman zemřel a že jeho místo obsadil právoplatný dědic Damian. Ten se sice snaží jít ve šlépějích svého slavného rodiče, ale pravidla hry si, k nelibosti místní policie, poněkud upravil. Jak, to už si můžete přečíst sami.

Grant Morrison se rozhodně nepáře se sáhodlouhým vysvětlováním. Naopak. Jeho styl je v komiksu Batman a syn značně zkratkovitý, symbolický, možná místy až chaotický. Četné skoky ve vyprávění jsou jeho záměrem, jak čtenáře napnout téměř k prasknutí a pak opět vydechnout ve chvíli, kdy konečně pochopí souvislosti. Ovšem přemírné napínání čtenářových pomyslných tětiv může někdy vést ke katastrofě, což si může dovolit jen ostřílený scénárista, který ví, kdy včas přestat. Navíc kdo ví, možná se v budoucnu dočkáme vyplnění některých prázdných míst v samostatném komiksu.

Tento komiks není tradičním superhrdinským akčním trhákem. Místo klasického detektivního pátrání se spoustou honiček, přestřelek a bitek je tu dána přednost vyobrazení Batmanova nitra, které je deptáno všemi možnými způsoby, až dojde téměř do fáze šílenství. Je to zcela nový pohled na hrdinu, kterého vyvede z rovnováhy taková „všední věc“, jako je vlastní potomek. Komiks je tak zajímavou sondou do psychiky superhrdinů, kteří sice umí bojovat proti různým padouchům, ale v řešení banalit jsou absolutně bezbranní.

Komiks Batman a syn přináší řadu nečekaného, a to jak v samotném stylu vyprávění, tak ve vyprávěném. Díky odvaze inovovat už zavedenou batmanovskou sérii si rozhodně zaslouží pozornost nejen českých čtenářů.

 

il


Komiks Batman a syn vydalo nakladatelství BB/art

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení