Komiksy

Indiana Jones je stále ve formě

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nedávno jsme vám představili první část komiksového omnibusu s názvem Indiana Jones: Další dobrodružství, kterou v českém překladu vydalo nakladatelství BB/art (recenzi naleznete ZDE). Dnes se zaměříme na druhý díl, přibližující českému čtenáři klasická sešitová vydání Indiana Jonese z 80. let, v nichž legendární komiksoví autoři ukázali, že lze vystačit i s málem, aby vzniklo jedinečné dílo.



knihaNa rozdíl od obsáhlých dobrodružství, která byla zařazena do úplně prvního omnibusu o Indianu Jonesovi vydaném u nás (více ZDE), je tato kniha složena výhradně z kratičkých příběhů, které na sebe na první pohled téměř nenavazují. Každý z nich však spojuje hlavní námět, a to honba proslulého profesora archeologie za unikátními artefakty, jež jsou často obdařeny magickými schopnostmi. Do cesty se tomuto pohlednému dobrodruhovi staví nejen klasické překážky, jako jsou hadi, grizzly a jiná havěť, ale i různé mechanické hračičky od klasických propadlišť, padajících stěn plných pichlavých udělátek až po moderní pistole a tanky, které většinou v rukou třímají nepřátelští němečtí nacisté nebo jejich spřátelení Japončíci. Klasika prostě zůstává klasikou.

Omnibus obsahuje celkem dvanáct sešitů plus oficiální komiksovou adaptaci stejnojmenného filmu Indiana Jones a chrám zkázy. Přestože by si mnozí domysleli, že vyprávění založená na hlavním už naznačeném schématu musí nutně po čase působit monotónně, opak je pravdou. Scénáristé, z nich zejména nepřekonatelný David Michelinie, který je autorem většiny sešitů zařazených do omnibusu, rychle střídají nejen prostředí, v nichž se dobrodružství odehrávají, ale i druh nebezpečí, jimž musí všichni přítomní čelit. Do sešitů jsou často zakomponovány i drobné odkazy na dřívější dobrodružství; setkáváme se tu s postavami, které ztrpčovaly slavnému archeologovi život už v dříve, dokonce i s takovými, které měly být už dávno po smrti. Velice kladně hodnotím jedno novum, a to návaznost sešitů v popisu rozvíjejícího se vztahu mezi krásnou Marion Ravenwoodovou a Indym, jejichž poněkud ochladlý vztah se mění v hlubokou lásku, která ale nebude mít na růžích ustláno.

Všechny příběhy vynikají akčností. Té je občas možná až příliš. Indy je neustále v pohybu (nemůžeme se tomu divit, když za ním svistí jedna kulka za druhou nebo alespoň je mu v patách hromada valících se kamenů). Na kresbách můžeme obdivovat, jak kreslíři 80. let dokázali zachytit všechny honičky a eskapády, kterých se hlavní hrdinové účastní. Přestože kresba bude na řadu z vás působit notně zastarale, já naopak musím vyzdvihnout um dřívějších autorů komiksů, kteří si libovali ve snaze o reálnost a zároveň ve velikém zjednodušení. Jde o klasiku, která si nehraje s drobnými tahy a detailním stínováním, zároveň se ani nevyžívá v symbolistickém oparu.

Komiks doporučuji všem, kteří hledají odpočinkovou četbu plnou akce, špetky romantiky a jemného humoru. Zároveň by si ho neměl nechat uniknout žádný milovník „obrázkových příběhů“, který si zamiloval klasiku 80. let.

il


Komiks Indiana Jones: Další dobrodružství 2 vydalo nakladatelství BB/art

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení