Komiksy

Intelektuální hra s nejistým výsledkem

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Zápisník smrti (Death Note) je název japonské mangy, pod níž se podepsal scénárista Cugumi Óba a kreslíř Takeši Obata. U nás tuto sérii přináší v českém překladu Anny Křivánkové nakladatelství Crew, které nedávno své čtenáře potěšilo již pátým dílem. Pojďme se tedy podívat, co nového přináší.



komiksHlavní hrdinové zůstávají nezměněni, tedy alespoň co se počtu týče. Zejména u čtenářek si oblibu získal pohledný Light, kterému se náhodou dostal do rukou zápisník smrti, umožňující svému majiteli zabít kohokoliv, jehož jméno bude zapsáno na některé z bezpočtu stran. Light využije této nově nabyté moci k očištění světa od zločinu, čímž se z něj téměř přes noc stane proslulý vrah Kira, ochránce obětí a naopak stihatel všech padouchů. Jsme postupně svědky, jak se z naivního vraha stává chladnokrevný zabiják, neváhající připravit o život i nevinné policisty, kteří jsou mu v patách. Další proměnou tato postava prochází v pátém dílu, kdy se zbavuje zápisníku, čímž přichází o veškeré vzpomínky na činnost s ním spjatou. Light si není vědom, že by byl kdy Kirou, podobně jako obdobným vývojovým stadiem prošla i krásná, nicméně přihlouplá Misa, jejíž postava se do příběhu připletla v předposledním dílu. Trojlístek uzavírá tajemstvím obestřený vyšetřovatel L, který sice stále podezřívá Misu a Lighta z předchozího vraždění, avšak uznává, že by se mohl splést. Vyšetřování se dostává do slepé uličky, dokud opět nezačnou přibývat mrtví...

V pátém dílu se dočkáme velkého dějového zvratu. Zápisník se dostává do rukou nového majitele, kterým tentokrát není dítě, ale vypočítavý dospělý, který za pomoci Kiry (vlastně sebe samého, pouze se za Kiru vydávajícího) chce získat větší moc nad světem a zejména bohatství z toho vyplývající. Karty se tak zcela obrací. Postupně sledujeme, nakolik může zápisník smrti změnit život obyčejným lidem. Obyčejnému puberťákovi, kterého bychom jinak označili za slušného chlapce s vysokým IQ, poněkud adolescentní dívce, vynikající svou krásou a roztomilostí, a neznámému muži, který na rozdíl od těchto dětí sleduje zcela jiné cíle. Komiks se tak stává obrazem našeho světa, do něhož zasáhne vyšší moc, s níž si její majitelé nedokáží příliš poradit. Zápisník všechny pohlcuje a nechává vyniknout jejich negativním stránkám. Je to obraz světa, jak jej vidí Cugumi Óba. Bohužel jeho znázornění se stále více podobá tomu, co vidíme dennodenně ve večerních zprávách na televizních obrazovkách. Lidé byli, jsou a budou hyeny, které si budou škodit, a to i tehdy, když tak budou činit ve jménu obecného dobra.

Na rozdíl od předchozího dílu, který místy čtenáře mohl nudit zbytečnými řečmi o tomtéž, vyniká pátý díl větší dějovostí. Těšit se můžete zároveň na živé slovní přestřelky mezi L a Lightem, v nichž se bude první snažit toho druhého usvědčit ze lži a druhý bude muset sebe nejen obhájit, ale i nalézt skutečného pachatele. Tento souboj je o to zajímavější, že čtenář z předchozích dílů ví, jakým způsobem dochází k podivným vraždám, zatímco vyšetřovatelé v této fázi o existenci deníku nemají vůbec tušení.

Mangu by si neměli ujít čtenáři, kteří si přečetli první čtyři díly a rádi by věděli, jak se bude dál příběh vyvíjet (překvapení bude skutečně mnoho, zde jsme naznačili jen pár z nich). Šestého pokračování se dočkáme na počátku příštího roku. Snad bude stejně napínavé jako pátý díl.

Komiks Zápisník smrti 5 vydalo nakladatelství Crew

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení