Komiksy

Strasti muže beze strachu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Čeští milovníci komiksů začínají být pěkně hýčkáni. Dočkali jsme se už vydání celé řady významných světových komiksů, zejména luxusních omnibusových počinů slučujících v jeden svazek v pevných deskách několik sešitů vybrané komiksové série. Jedním z těchto komiksových bonbónků, které nám nakladatelství BB/art přineslo na zlatém podnose v krásném dárkovém balení, je slavná série Daredevil. A co víc, nedávno jsme se dočkali již třetího omnibusu s mužem beze strachu v hlavní roli.



ilU většiny komiksů platí, že čím déle se pokračuje ve vydávání nějaké série, tím nudnější se stává. Nebo jak by řekla teta Kateřina, tak dlouho se chodí s džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Pomyslné ucho v našem případě představuje základní myšlenka, na níž je vystavěn konkrétní komiksový příběh. V případě Daredevila je to vyprávění o slepém právníkovi jménem Matthew Murdock, který se pokouší nastolit nová pravidla ve své čtvrti Hell’s Kitchen. Mezi ně náleží: žádné vraždy, žádné drogy, žádná prostituce, ... Prostě žádný zločin. Jenomže nic není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

A tak ani zabití Kingpina, největšího místního padoucha, kterého se Daredevilovi podařilo porazit na konci druhého omnibusu, nepřináší kýžené ovoce. Do města přichází noví zabijáci, jako je Jigsaw, nebo se naopak vrací staří známí, zejména pan Alexander Bont, chtějící zasednout opět na svůj trůn krále místních padouchů. Daredevil musí prokázat, že si vládu nad svou čtvrtí zaslouží, přitom se ale bude muset neustále ohlížet přes rameno, aby ho v nepravou chvíli nezastihl nějaký novinář nebo jiný nepohodlný svědek. Daredevilova tajná identita je sice v koncích, on se ale stále snaží uhrát vše do autu a zachovat zdání, že Matt Murdock a Daredevil jsou dvě různé osoby.

V komiksu se do popředí dostávají flashbacky, v nichž se čtenář dozvídá více z historie Hell’s Kitchen. Jde zejména o návrat starého Bonta, který vládl celé čtvrti před Kingpinem. Zároveň se dozvídáme i pikantnosti z Daredevilova milostného života, a to díky nečekaného příchodu svůdné Black Widow, bývalé milenky, která by ráda vztah s Mattem obnovila. Ukáže se ale, že její návrat není zcela nezištný...

Příběh se nese plynule, přes řadu návratů do minulosti čtenář neztrácí přehled o celkovém dění. Velký podíl na tom má nejen skvěle napsaný scénář Briana Michaela Bendise, ale zejména bezkonkurenční kresba Alexe Maleeva, jenž opět ukázal, že se v něm skrývá nadání netušených rozměrů. Jeho kresba spojuje na první pohled nespojitelné – snahu o fotografické zachycení reality spolu s komiksovou zkratkou. Celý omnibus se stává přehlídkou Maleevova umění, samotnou uměleckou galerií, v níž je na hlavním pořadu dne ukázka toho, co svede tento komiksový mág. Společně se skoky do minulosti se mění i Maleevova kresba, stylizuje se například do kresby 70. let. Třešničku na dortu pak představuje  jubilejní sešit zařazený do třetího omnibusu, kde si vzali Daredevila na paškál kreslíři slavných jmen, jako např. Frank Quitely, Jae Lee, Craig Russell aj.

Třetí díl daredevilovské ságy doporučuji všem, kteří si stejně jako já zamilovali postavu mstícího se ďábla, i těm, kteří v komiksech hledají originální výtvarné dílo. V Daredevilovi 3 se dočkáte jak skvělého příběhu, tak úžasné pastvy pro oči. |

il


Komiks Daredevil: Muž beze strachu 3 vydalo nakladatelství BB/art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení