Komiksy

Spider-Man a X-Men bok po boku

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Čeští fanoušci komiksu se tetelí blahem. Dočkali se totiž už čtvrtého čísla komiksového magazínu, který u nás začalo letos vydávat nakladatelství Crew. Toto ostřílené nakladatelství přitom ťalo do živého – magazín zpřístupňující marvelovská ultimate dobrodružství nejslavnějších hrdinů z pera komiksových tvůrců zvučných jmen si brzy získala řadu příznivců.



komiksČtvrtý díl se od předchozích tří v jednom směru nápadně liší. Svým obsahem. Stostránková brožovaná knížečka je opět rozdělena na dvě poloviny, z nichž první je věnovaná pokračujícímu příběhu se Spider-Manem, druhá pak nově vyprávění o vznikajícím týmu X-Menů. Ti nahradili dřívější partu Fantastic Four, jejíž střetnutí s Doomem představovalo sice malou epizodku v bohaté historii těchto bojovníků za světový řád, nicméně v daném magazínu to bylo jejich poslední vystoupení. I když zatím se s nimi pro jistotu nadobro nelučme, třeba se někdy v budoucnu opět s touto čtyřkou setkáme. 

Vraťme se zpět k postavě, která se v magazínu drží od prvního čísla. Spider-Man si začíná zvykat na své nově nabyté schopnosti, dokonce si už umí vytvořit vlastní pavučinu. Poprvé ho ale čeká souboj s bytostí s nadlidskými schopnostmi, a to s Green Goblinem, který zná dokonce tajnou totožnost pavoučího muže. A co víc, proti Spider-Manovi se poprvé postaví policie, která se ho po nevyslyšených výzvách o sundání masky snaží zastavit pomocí střelby. Příběh napsaný Brianem Michelem Bendisem je vyprávěn rychlým tempem, jedna akce je střídána druhou. Přestože není příliš prostoru pro zbytečná slova, hlavní postava hýří vtipnými hláškami. Stejně jako status mladého Petra, který se z ušlápnutého šprta mění téměř přes noc v oblíbence celé školy, se mění i jeho slovník, několikrát v komiksu zazní dokonce vulgarismy nebo zvolání typu „čupr supr-hrdina prochází“. Kresbu si vzal na paškál Mark Bagley, který starému příběhu přidal velkou dynamiku. Kresby osloví hlavně čtenáře, kteří si libují v podrobném zachycení všech detailů spolu s idealizováním rysů postav, dokonce i těch záporných. Ze stránek srší pestré barvy, které ostatně provázely i fantastickou čtyřku a zde nově X-Meny.

„Hrdina, nebo padouch. Podvodník, nebo zloděj. Lidi se o něj budou zajímat, ať bude jedno nebo druhé.“

V druhé půlce se na vás vyhrne sexy Jean Greyová alias Marvel girl, která nabírá nové členy do týmu mutantů pod vedením Charlese Xaviera. Podaří se jí naverbovat Cyclopa, bouřlivou Storm, Colossa, Beasta, k nejmladším členům patří zhruba patnáctiletý Iceman. Tato partička zpočátku netuší, co se od ní očekává, postupně se ale dozvídáme, že by měla bojovat proti mutantskému bratrstvu vedenému Magnetem. Mimochodem k této špatné straně patří ještě Quicksilver, Scarlet Witch nebo Wolverine. Vyprávění tu začíná pěkně od začátku, takže na rozdíl od fantastické čtyřky nemusíte načítat žádná předchozí dobrodružství. Scénáře se tu ujal Mark Millar, kresby Adam Kubert. Je vám tedy jasné, že se můžete těšit na skvělou komiksovou zábavu, která se pořádně rozjede v dalším čísle (už aby bylo na světě!).

Kromě zde avizovaných dvou příběhů v magazínu najdete první část dějin X-Menů, dále ukázku ze staršího komiksu X-Men: G jako genocida, životopis Marka Millara a vybrané dotazy spolu s odpověďmi ve stálé rubrice Arachnofilie. Kromě toho může některé z vás zaujmout slevový kupón, který lze uplatnit při nákupu některých komiksů z produkce nakladatelství Crew ve vybraných obchodech.

Sečteno, podtrženo... Čtvrté číslo hodnotím kladně. Doufám, že podobného přijetí se dočká i u dalších čtenářů, kteří stejně jako já budou netrpělivě očekávat další díl.

il


Komiks Ultimate Spider-Man a spol. 4 vydalo nakladatelství Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení