Komiksy

Starý superhrdina z dob studené války ožívá

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Podle názvu možná už někteří tuší, o kom bude v této recenzi řeč. Ano, je to starý známý Captain America. I když... O jeho známosti v českých končinách lze možná pochybovat, zatím jsme se s ním mohli totiž setkat jen ve vybraných komiksech o Avengers nebo Ultimates, jež byly přeloženy do češtiny. Vlastní komiksovou sérii s Captainem Americou v hlavní roli u nás vydalo až letos nakladatelství BB/art, a to rovnou v omnibusové trilogii v skvělém překladu Richarda Klíčníka.



komiksDnes si představíme první díl této trojí komiksové nadílky, a to omnibus shrnující v sobě sešity č. 1 až 14. Steve Rogers alias Captain America v něm září jako žijící legenda, kterou pro jeho patriotismus i přiléhavý trikot z pruhů a hvězd milují tisíce Američanů. Má však přirozeně i řadu nepřátel, mezi nimi dávného protivníka Red Skulla, kdysi pravou ruku Hitlera. Tato kreatura získává mocnou kosmickou kostku s cílem zničit většinu světu a do zbytku rozsít chaos. O tento artefakt se hlásí také další zájemci, mezi nimi generál Lukin, toužící s její mocí znovuvybudovat socialistickou republiku. Captain America, navracející se ve svých myšlenkách neustále do období druhé světové války, musí nyní překlenout bezednou propast mezi kdysi a nyní, navíc je nucen čelit nové hrozbě. Je jí podezření z vraždy, nečekaná zjištění o osudech dřívějšího parťáka Buckyho a odhalení tajemství Zimního vojáka, tajné zbraně sovětských vojáků.

Captain America je opusem Eda Brubakera, jenž za svůj jedinečný scénář získal řadu významných ocenění. Ano, scénář je vskutku skvostný, promyšlený do všech podrobností. Překvapí vás rafinovaným propojením několika dějových linií zaměřených zejména na dvě postavy, a to na samotného Captaina Americu a jeho parťáka Buckyho, navíc budete kousek po kousku rozlouskávat tajemnou minulost obou z nich. I když jsou časové a místní skoky hojné a dějové linky se tak navzájem splétají v téměř nepřehledné změti, z níž na první pohled nelze najít konec ani začátek, může čtenář z tohoto labyrintu nakonec vyjít se ctí. Brubaker si se čtenářem sice bravurně pohrává, stále ho vrací na počátek příběhu a poté ho, nepřipraveného jakoby bez pomyslného padáku, opět hází do přítomnosti, avšak na jiné místo a k jiným postavám, přesto mu ponechává po ruce jakési záchranné lanko, jež udržuje jednotlivé minipříhody pohromadě. Nemusíte se tedy bát, že byste se v příběhu utopili a že by nakonec zůstal nedopovězen. Genialitu scénáře tu nelze neobdivovat. Tleskám zejména Brabukerově odvaze představit alternativní historii jinak známého superhrdiny, jež je tu vyprávěna téměř jako detektivní příběh s prvky thrilleru.

Originálnímu scénáři skvěle sekunduje kresba Stevea Eptinga a Mikea Perkinse. Tahy jsou pevné a ostré, barvy jednoduché a utlumené. Vše působí realisticky, dokonce i když se ocitáme v prostředí, které by jinak mohlo vyzývat ke kanonádě pestrých barev a fantaskních kulis. Kreslíři si stále zachovávají chladnou hlavu a ponechávají hlavní hrdiny běhat v reálném prostředí, do nějž zapadají, přestože mají třebas obléknut přiléhavý superhrdinský obleček nebo místo hlavy mají rudou lebku.

Komiks doporučuji milovníkům kvalitních komiksů s originální zápletkou, kteří mají rádi složitější dějovou výstavbu doplněnou kvalitní kresbou. Myslím si, že komiks nikoho nezklame, takže může být i skvělým dárkem k blížícím se Vánocům.

oů

Komiks Captain America omnibus 1 vydalo nakladatelství BB/art


 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení