Komiksy

Otvírá se brána do nového světa

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
il

Každý recenzent se někdy dostane do situace, kdy si říká, že žádná slova nejsou s to popsat jedinečnost knihy. Já se právě v takovémto zvláštním rozpoložení nacházím. Přede mnou leží kniha velkého formátu, která si vysloužila pozornost v nejednom zahraničním i českém médiu. Jde o komiks Nový svět (v originálu The Arrival, 2006), který letos vydalo nakladatelství Labyrint.



komiksTento komiksový román beze slov je dílem australského kreslíře a spisovatele Shauna Tana, jenž má na svém kontě již řadu významných ocenění za svůj přínos zejména na poli literatury pro děti (je např. nositelem ceny Astrid Lindgrenové nebo Oscara za animovanou verzi své knihy Ztracená věc). Jeho dílo Nový svět je  výjimečné hned z několika důvodů: díky zajímavé tematice, která je závažná a nadčasová, dále díky umně propracovanému scénáři, jenž připomíná němý snímek z dob počátků kinematografie, i díky umně zpracovaným obrázkům, jež potěší svou milostí čtenáře každého věku.

Hlavním hrdinou je muž, jenž opouští svou milovanou rodinu žijící v podivné zemi. Tou se šíří zlo, symbolizované dlouhými chapadly vynořujícími se náhle ze všech koutů. Lodí dopluje nejmenovaný vyhnanec do Nového světa, který jej nepřijímá zrovna s otevřenou náručí. Naopak. Muž se musí vyrovnat s jazykovou bariérou a s neznalostí místních zvyklostí a řádu. Na každém kroku jej něco překvapuje. Bizarní architektura, podivná móda cizinců i takové maličkosti, jako jsou dosud nevídané potraviny na místním trhu nebo podivná flóra a fauna. Kromě hlavního příběhu o tomto muži poznávajícím novou vlast můžete sledovat i několik epizodických „vyprávění“ o dalších lidech s podobným osudem. Neschází ani detailní „popis“ původních obyvatel, s nimiž se muž setkává při svém putování. Tito jsou jako jediní příslibem lepší budoucnosti, když muži podávají pomocnou ruku nebo alespoň ho podpoří vlídným pohledem či úsměvem. I maličkost dokáže udělat divy, což sami možná znáte ze své zkušenosti.

Hlavním tématem komiksu je život emigranta v cizí zemi, jeho postupné zvykání si na její zvláštnosti a vlastní integrace do neznámého systému. Jde o téma, jež bylo několikrát zpracováno literárně, nicméně v oblasti komiksu jde o jeden z prvních, avšak o to výraznějších počinů! O jeho originalitě svědčí i tento výňatek z předmluvy napsané Petrem Sísem: „Když Shaun Tan vycházel v Americe, požádali mě, abych k této knize něco napsal. Polekal jsem se, jak je ten příběh dobrý a zároveň podobný něčemu, co jsem sám zažil – nebo bych sám rád nakreslil. Od té doby jsem měl možnost si knihu mnohokrát prohlédnout, prolistovat a přečíst a zjistil jsem, kolik toho obdivuji, kolik toho sdílím, a jak moc bych si přál, aby někdo vysvětlil „mým“ lidem, jaké to je být přesídlencem, odchodlíkem, znovučlověkem bez toho zamatlaného slova „emigrant“. Aby to vysvětlil jako někdo od nikud, uvěřitelně, a přece fantasticky. Koneckonců my všichni jsme pouze návštěvníky na téhle planetě.“

il
Jak už bylo zmíněno, kniha je grafickým románem. Obrázky jsou provedeny s obdivuhodným vkusem. Převládá sépiové zbarvení, jež jim dodává na milosti a jemnosti. Je z nich zřejmé, že je jejich autor snílek, jenž dává přednost jemnému stínování před ostrými konturami. Překvapila mě zejména propracovanost fantaskního prostředí, v němž se hlavní postavičky pohybují, a rovněž nádherná stvoření, která lze snad označit za živočichy, avšak v žádném případě neodpovídají svým vzhledem dnešním zvířatům. Z obrázků na mě dýchá melancholičnost, která může přejít na čtenáře.

Doporučuji prohlížet (tedy vlastně číst) tento komiks za chmurného podzimního nebo zimního dne, kdy se zachumláte do peřiny, vedle sebe si zapálíte svíčku a popíjíte šálek horkého čaje. V takovém případě na vás zvenčí bude doléhat tíživost námětu, avšak díky svitu svíčky a lahodnému nápoji si vždy budete uvědomovat, nakolik je váš osud růžovější. Doufám, že to tak zůstane i nadále a že nebudete muset stejně jako náš neznámý odcházet od svých bližních do neznáma, kde na vás sice může čekat mnoho milých překvapení, ale i starostí a zejména smutku. Jak se totiž říká, všude dobře, ale doma nejlépe.

il
Komiks Nový svět vydalo nakladatelství Labyrint

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení